CORRUPCIÓ A MOSCOU

Una investigació revela com l’exgendre de Putin es va convertir en el milionari més jove de Rússia

Mesos després de casar-se amb Ekaterina Tíkhonova, Kiril Xamàlov va adquirir accions en un complex petroquímic a un preu tres vegades inferior al del seu valor

kirill shamalov  empresario familiar de Putin

kirill shamalov empresario familiar de Putin

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El 2002, quan encara era estudiant de Dret a la Universitat Estatal de Sant Petersburg, va ser nomenatconseller legal en capper a les activitats econòmiques a l’estranger deGazprom, el gegant rus del gas. El 2016, amb tan sols 34 anysi enmig d’una galopant recessió econòmica,va fer la seva primera aparicióen la llista de milionaris de Rússia, amb un patrimoni calculat de1.300 milions de dòlars. Ara, una investigació conjunta realitzada per IStoriesi elProjecte per Informar sobre el Crim Organitzat i la Corrupció (OCCRP), acaba de revelar els detalls sobre com Kiril Xamàlov, casat durantcinc anysamb una de les filles del presidentVladímir Putin, va acumular una considerable fortuna valent-se dels seus contactes familiars.

Els reporters de les dues webs d’investigació han aconseguit accedir a milers de correus enviats i rebuts des del compte de Xamàlov i han demostrat que va utilitzar enrepetides ocasionsi amb profusióla seva proximitatamb el cap de l’Estat rus per promoure els seusinteressos empresarialsdurant els anys en què va estar ambEkaterina Tíkhonova, i va arribar fins i tot a adquirir percentatges d’accions en empreses a un preu molt inferior que el de mercat. Malgrat que la difusió del reportatge ha tingut ungran impactea Rússia, el Kremlin ha declinat fer-ne cap comentari. «En moltes ocasions [anteriors] hem deixat sense resposta aquest tipus de qüestions», ha respost el portaveu presidencial, Dmitri Peskov.

Transacció qüestionada

Latransacció més qüestionadaen la carrera empresarial del milionari més jove de Rússia es va produir precisament al cap de pocs mesos del matrimoni amb Ekaterina, el febrer del 2013. Es tracta de l’adquisició, a través de societats ‘offshore’, del 3,8%de l’accionariat deSibur, el principal complex petroquímic de Rússia, per un preu de100 milions de dòlars. Posteriorment, el mateix accionista va admetre que el valor de l’empresa arribava als10.000 milions de dòlars, cosa que volia dir que el seu percentatge valia en realitat380 milions, és a dir, un preu entretres i quatrevegades superior a la quantitat que va desemborsar. Gràcies a aquesta plusvàlua, la riquesa de Xamàlov «va començar a acostar-se a l’estratosfera», descriu el reportatge. L’activista anticorrupcióAlekséi Navalni, que en el passat ja havia criticat la compravenda i que va arribar fins i tot a denunciar Putin davant la justícia, ha reaccionat a la notícia en unirònic ‘post’ difósdes d’Alemanya, on es refà després de ser enverinat amb Novitxok a l’estiu: «La filla de Putin es va casar, i [aquest] va regalar a la jove parella 380 milions de dòlars.

Notícies relacionades

Els correus difosos, a més, donen compte de com els dos cònjuges es van gastar milions de dòlars a decorar i moblar dues luxoses propietats, tant als afores de Moscou, a prop de ladatxa presidencial a Novo-Ogariovo, com a la localitat francesa deBiarritz. Els mobles per a una carpa instal·lada a l’exterior costaven una mica més de53.000 euros, una alfombra que havia de ser instal·lada a la llibreria, uns54.000 dòlars, mentre que la instal·lació de spa ascendia a més de 321.400 euros.

A més, els missatges interceptats demostren que Xamàlov es va convertir durant tots aquests anys en un home de negocis molt popular, i va rebre substancioses ofertes en empreses per partd’amics empresarisicompanys de facultat, que valoraven la seva proximitat a la principal font de poder a Rússia i, per tant, la seva capacitat d’obtenir prebendes.