Vulneració de drets

Maltractaments a les presons i centres de detenció de Portugal

  • El Consell d’Europa i diverses oenagés denuncien casos greus de violència sota custòdia policial al país lusità
  • La fiscalia acusa tres agents de la mort d’un romanès a cops en un centre de detenció d’immigrants
3
Es llegeix en minuts

«Si per mi fos, t’hauria fotut un tret al cap». Són les paraules que Celso Lopes va escoltar dins del cotxe patrulla de camí de la comissaria, després que un policia li disparés una bala de goma al genoll a boca de canó. Era l’any 2015. Lopes i quatre joves negres més van ser detinguts per demanar explicacions en una comissaria per l’arrest injustificat d’un company. Una vegada dins, els cops i els insults es van repetir. Els joves van portar la causa als tribunals fins que, a finals de novembre d’aquest any, elTribunal d’Apel·lació de Lisboava confirmar la condemna a vuit policies pel que ja és un cas provatd’abús policial.

 

El cas d’aquests joves és un més dels molts que les organitzacions de defensa dels drets humans, nacionals i internacionals, porten denunciant des de fa anys aPortugal.El Consell d’Europa va publicar a mitjans de novembreun informe sobre la situació a les presons del paísi les seves conclusions són demolidores: elsmaltractamentssón habituals,especialment en persones afrodescendents, i no és només obra d’«uns quants agents deshonestos». Els autors de l’informe, que es basen en visites a presons i a centres de detenció realitzades el desembre del 2019, apressen lesautoritats portuguesesa prendre mesures «fermes i immediates».

 

Entre aquestes mesures, elConsell d’Europaexigeix més rapidesa i profunditat en les investigacions. «La fiscalia ha d’entrevistar la presumpta víctima en un termini de 48 hores i determinar les mesures addicionals necessàries», assenyala l’informe. Però lesorganitzacions de defensa dels drets humans afirmen que moltes denúncies ni tan sols arriben a ser presentades pels reclusos. «Els guàrdies es protegeixen entre ells, és molt difícil que les denúncies prosperin. I si la denúncia és arxivada, els presos tornen a ser agredits l’endemà», assegura Vítor Ilharco, secretari general del’Associació Portuguesa de Recolzament al Reclús(APAR), que lamenta el «sentit corporativista» dels sindicats de guàrdies de presons.

Agonitzant 10 hores

Organitzacions com APAR miren de convèncer els reclusos perquè denunciïn les agressions, però no és fàcil. «Fa poc, un dels meus clients va ser colpejat per un guàrdia en una sala tancada del Centre Penitenciari de Lisboa, però es negava a presentar denúncia perquè allà dins no tenen cap protecció», explica unaadvocadaespecialitzada en aquests casos i que demana mantenir-se en l’anonimat. La lletrada va convèncer finalment el seu client perquè presentés una queixa i va demanar que le traslladessin a una altra presó per evitar que estigués en contacte amb els seus presumptes agressors mentre es porta a terme la investigació. La sol·licitud ha sigut denegada.

Els casos de maltractaments també afecten elsserveis d’immigració.La fiscalia va acusar a finals de setembre tres agents delServei d’Estrangers i Fronteres (SEF)dematar a cops el ciutadà romanès Ihor Homeniuk al centre de detenció d’immigrants de l’aeroport de Lisboa. Segons una investigació interna, els tres acusats van deixar agonitzant Homeniuk en una sala durant 10 hores amb hematomes i fractures causades per una pallissa. La mateixa investigació acusa dos alts càrrecs del servei de fronteres de mirar d’encobrir el crim, i el cas ha arribat a esquitxar fins i tot elministre d’Administració Interna, Eduardo Cabrita,que va mentir a l’assegurar que s’havia obert una indagació hores després de la mort, tal com estableix la llei.

 

Altres testimonis han relatat casos de maltractament en el mateixcentre de detenció,una cosa que el Govern ha ordenat investigar. Però les explicacions donades fins ara pel ministre socialista no han convençut ni tan sols el seu propi partit, que ha votat aquesta setmana a favor de la seva compareixença al Parlament juntament amb la directora general del SEF. Tampoc han convençut organitzacions de defensa dels drets humans comAmnistia Internacional,que demana una reforma completa del SEF davant el que «semblen ser comportaments repetits i constants de maltractaments, tortura i violència injustificada».

Notícies relacionades

 

A l’informe del Consell d’Europa, els inspectors recomanen als ministres de Justícia i d’Administració Interna llançar un missatge fort i reiterat en les diferents direccions regionals de policia en contra de les males pràctiques als centres de detenció. Una cosa que el Govern afirma que es realitza en els entrenaments de les forces de seguretat. Enla seva resposta a l’informe,l’Executiu lusitàreferma el seu compromís en contra de qualsevol ús excessiu de la força per part de les autoritats

Temes:

Portugal