tensió a l’exrepública soviètica

Més de 300 detinguts a Bielorússia en noves protestes contra Lukaixenko

  • El nombre d’arrestos es refereix només a Minsk, la capital, però hi ha hagut manifestacions en altres ciutats del país
  • La tensió es manté gairebé quatre mesos després de les presidencials titllades de fraudulentes per l’oposició
Minsk (Belarus)  06 12 2020 - Police detain a man during an anti-government rally in Minsk  Belarus  06 December 2020  Opposition activists continue their protests  calling for the resignation of President Lukashenko and new elections  (Elecciones  Protestas  Bielorrusia) EFE EPA STR

Minsk (Belarus) 06 12 2020 - Police detain a man during an anti-government rally in Minsk Belarus 06 December 2020 Opposition activists continue their protests calling for the resignation of President Lukashenko and new elections (Elecciones Protestas Bielorrusia) EFE EPA STR / STR

2
Es llegeix en minuts

Més de 300 persones han sigut detingudes avui a Bielorússia en una nova jornada de les protestes que van esclatar fa quatre mesos contra el mandatari del país, Aleksandr Lukaixenko, a qui l’oposició acusa de frau enles eleccions presidencialsdel passat 9 d’agost.

Només a Minsk van ser detingudes més de 300 persones per «transgredir la llei sobre activitats massives», segons va informar el cap del Departament de Seguretat Pública de la capital bielorussa, Aleksandr Kuptxenia, a la pàgina web de la policia. L’alt càrrec policial va indicar que contra els detingutsvan ser obertes causes administratives, que segons la legislació bielorussa poden comportar multes o dies d’arrest.

De moment es desconeix el nombre de detinguts en altres ciutats del país on també van tenir lloc manifestacions de protesta. L’oenagé bielorussa de drets humans ‘Vesnà’ ha publicat una extensa llista de persones arrestadesper la policia en diferents ciutats, la majoria de les quals a Minsk.

Igual com diumenge passat, els opositors van utilitzarla tàctica de petites manifestacions i marxes en diferents barris de la capital per evitar que les forces policials, que des del matí van ocupar pràcticament el centre de Minsk, poguessin efectuar detencions massives.

Nou mandat

La llista de ‘Vesnà’ inclou la coneguda activista opositora Nina Baguínskaia, de 73 anys, que va ser arrestada en una manifestació anterior, el setembre passat, fet després del qual Lukaixenko va donar instruccions a la policia que no actués contra ella. Segons l’oenagé, Baguínskaia va ser detinguda a Minsk al costat de l’Acadèmia del Ministeri de l’Interior i poc després va quedar en llibertat.

Gairebé quatre mesos després de les eleccions, considerades fraudulentes per l’oposició i Occident, els bielorussos continuen prenent cada diumenge els carrers a Minsk i altres ciutats del país. L’oposició acusa Lukaixenko d’haver robat les eleccions a l’opositora Svetlana Tikhanóvskaia, que va haver d’exiliar-se després de ser amenaçada per agents del Comitè de Seguretat de l’Estat (KGB) de Bielorússia.

Notícies relacionades

Lukaixenko, en el poder des de fa vint-i-sis anys i que acaba d’assumir un nou mandat de cinc anys –el sisè consecutiu–, ha declarat que no té la intenció de dimitir. La seva única concessió és que ha anunciat que no seguirà al capdavant del país una vegadas’hagin adoptat les reformes constitucionals que ha proposat per intentar calmar els ànims.

No obstant, el president bielorús no ha posat data ni per a l’inici ni per a la conclusió del procés de reformes a la Constitució. 

Temes:

Bielorússia