crisi sanitària global

La pandèmia als EUA bat tots els rècords negatius

  • Aquesta setmana el país ha superat les seves pitjors xifres de morts, contagis i hospitalitzacions per Covid-19
  • El nou president electe, Joe Biden, afirma que imposarà l’ús obligatori de la mascareta durant els primers 100 dies de la seva presidència
  • El sistema d’ambulància i emergències està a punt del col·lapse, segons ha advertit la patronal del gremi
JERICHO  NEW YORK - DECEMBER 03  Health care workers tend to patrons who arrive for rapid COVID-19 tests at ProHealth Care on December 03  2020 in Jericho  New York  Earlier today  ProHealth opened rapid test drive-thru facilities at six locations in New York City and on Long Island    Bruce Bennett Getty Images AFP    FOR NEWSPAPERS  INTERNET  TELCOS   TELEVISION USE ONLY

JERICHO NEW YORK - DECEMBER 03 Health care workers tend to patrons who arrive for rapid COVID-19 tests at ProHealth Care on December 03 2020 in Jericho New York Earlier today ProHealth opened rapid test drive-thru facilities at six locations in New York City and on Long Island Bruce Bennett Getty Images AFP FOR NEWSPAPERS INTERNET TELCOS TELEVISION USE ONLY / BRUCE BENNETT

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Cada 30 segons mor un nord-americà per Covid-19. Cada cinc dies, hi haun milió de nous contagis. Elshospitalsno donen l’abast. El president està desaparegut. Fa mesos que el Congrés no es posa d’acord per aprovar un noupaquet d’ajudes. Larecuperació econòmicas’encalla. I el pitjor encara ha d’arribar, segons adverteixen les autoritats sanitàries. Aquest seria el resum telegràfic de latragèdia a càmera lentaque tenalla el país més ric del món, incapaç d’estar a l’altura de les circumstàncies des del començament de la pandèmia. Latercera onada del coronavirus està sent la més destructiva als Estats Units, que aquesta setmana ha batut tots els seus rècords negatiusd’infeccions,mortsihospitalitzacions.

El quadro és aterridor, particularment si es té en compte la proximitat deNadal i que els números d’aquesta setmana no inclouenl’impacte de les reunions familiars d’Acció de Gràcies, una festa en què els nord-americans van ignorar les recomanacions de les autoritats i van viatjar per carretera gairebé tant com el 2019, segons una anàlisi d’Associated Press. Els desplaçaments aeris, en canvi, es van reduir a la meitat. «Encara no hem vist elpic de Thanksgiving», ha dit en una entrevista l’epidemiòlegAnthony Fauci, principal assessor sanitari de la Casa Blanca. «És preocupant perquè si els números ja són alarmants, probablement augmentaran quan passin dues o tres setmanes des del Dia d’Acció de Gràcies», celebrat aquest any el 26 de novembre.  

Trump, desaparegut

Només aquest dijous hi va haver3.100 morts, gairebé 400 més que al pic de maig;213.000 nous contagisi més de100.000 hospitalitzacions,una xifra que ha deixat lesucis de nombrosos centres sanitaris al màxim de la seva capacitat.Infermeresimetgesestan exhausts i desmoralitzats, i elsistema d’ambulàncies voreja el col·lapse, segons ha advertit la patronal del gremi, sobrepassat per l’augment dels costos i la falta de personal. Res d’això ha servit, no obstant, per propiciar algun tipus de reacció des de la Casa Blanca.Donald Trumpcontinua obsessionat amb el frau inexistent en les eleccions, l’únic tema de què parla, tot un reflex de l’egocentrisme malsà i la falta d’empatia que ha marcat la seva presidència. En qualsevol cas, els seus dies estan comptats i el nou president electe es disposa a donar un cop de timó quan agafi les regnes del país, el 20 de gener que ve.

Notícies relacionades

DijousJoe Bidenva afirmar que durant els primers 100 dies de la seva presidència imposaràl’ús obligatori de les mascaretes a tot el territori sota jurisdicció federal. «La mascareta durant només 100 dies, no per sempre. 100 dies. I crec que veurem una reducció significativa», va dir en la seva primera entrevista des que va guanyar les eleccions juntament amb la vicepresidenta electa,Kamala Harris. Biden també va confirmar que mantindrà el doctor Fauci al capdavant de l’equip d’assessors sanitaris de la Casa Blanca, un Fauci que ha sigut objecte constant de les crítiques de Trump per les seves crides a prendre precaucions contra la pandèmia. Al seu costat tindràVivek Murphy, que va ser cirurgià general dels EUA sota la presidència de Barack Obama. 

Tornada a les restriccions

Els estats estan sent molt més proactius, embarcats en una tornada a les restriccions que van marcar la vida durant la primavera passada. El governador deCalifòrnia, el primer estat en ordenar aleshores els confinaments, ha anunciat quetancarà els parcs infantils, elsgimnasoso lesperruqueriesquan els hospitals arribin al 85% de la seva capacitat. Elsrestaurantsnomés podran servir menjar per emportar. «Si no actuem ara el nostre sistema hospitalari se saturarà i les xifres de morts continuaran creixent», va dir el demòcrataGavin Newsom. Altres estats comMichiganiDelawareo ciutats comFiladèlfiaiLos Angeleshan reimposat restriccions similars.