VACUNA CONTRA EL CORONAVIRUS

L’OMS: «És inacceptable que els països rics trepitgin els pobres per accedir a la vacuna de la Covid-19»

  • L’organització critica l’«estampida» de països per aconseguir la vacuna i demana més solidaritat per compartir-les de forma igual com a béns públics globals
oxford

oxford

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb l’anunci de la creació devacunes efectives contra la Covid-19s’ha desencadenat una «estampida» entre països per accedir-hi. I com en tota carrera, elsrics parteixen amb avantatge davant elspobres. Davant aquesta situació, el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS),Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha llançat un missatge d’advertència que això no pot passar.

«Simplement, no podem acceptar un món on els pobres i marginats siguin trepitjats pels rics i poderosos en l’estampida per les vacunes», va remarcar en un discurs per vídeo davant l’Assemblea General de l’ONU. «LaCovid-19és unacrisi global i les solucions han de ser compartides amb equitat com a béns públics globals, no com a mercaderies privades que augmentin les desigualtats», va assenyalar.

Així, el cap de l’OMS ha insistit que l’impacte de la crisi del coronavirus ha posat en relleu la necessitat de combatre ladesigualtat, tant entre països com dins de cada Estat. En aquest sentit, ha demanat als països amb recursos més finançament per a les iniciatives de l’OMS que busquen garantir que lesvacunes i tractamentssiguin subministrats a tothom, insistint que aquesta inversió serà també en el seu propi benefici.

Llum al final del túnel

Tedros va assegurar que el ràpid desenvolupament de diverses vacunes permet començar a veure una llum al final del túnel i va dir que, tot i que el camí per recórrer continua sent difícil, es pot entreveure el final de lapandèmia.

D’altra banda, el director general de l’OMS va carregar contra la gestió de la malaltia d’alguns governs, tot i que sense esmentar-ne cap en concret,igual com havia fet un dia abansi al mateix escenari el secretari general de lesNacions Unides,António Guterres.

Tedros va remarcar que l’èxit de diversos països demostra que, amb el lideratge adequat, el virus es pot frenar. «Tot i que aquesta és una crisi de salut global, no tots els països han respost i s’han vist afectats igual», va apuntar, i va destaca que «molts han tingut èxit prevenint o contenint la transmissió generalitzada de la Covid-19 amb eines de salut pública provades».

«Això no és un accident geogràfic o demogràfic, aquests països han demostrat que amb ciència, solidaritat i sacrifici, aquest virus es pot controlar, aquest virus es pot aturar», va assenyalar. «Però on la ciència queda tapada per teories de la conspiració, on la solidaritat és minada per la divisió i on el sacrifici és reemplaçat per l’interès propi, el virus floreix», va afegir.

Estar més ben preparats

Notícies relacionades

A més, Tedros va urgir la comunitat internacional a preparar-se millor per a la pròxima crisi d’aquest tipus, recordant que molts països no estaven preparats davant l’aparició del coronavirus. «Molts van assumir equivocadament que els seus bons sistemes de sanitat els protegirien», va assenyalar.

L’Assemblea General de les Nacions Unides celebra aquest divendres la segona i última jornada d’una sessió extraordinària dedicada a la pandèmia del coronavirus. Després d’un primer dia en què van intervenir desenes de caps d’Estat i de Govern, en el segon els principals oradors són responsables d’organismes internacionals i responsables d’algunes empreses que estan desenvolupant vacunes.