per evitar contagis

Itàlia prohibirà sortir del municipi durant el dia de Nadal i la Nit de Cap d'Any

El ministre de Sanitat italià, Roberto Speranza, ha avançat aquest dimecres que continuaran les limitacions per sortir de les regions durant el mes de desembre

zentauroepp55950072 roma navidad201127123252

zentauroepp55950072 roma navidad201127123252 / MASSIMO PERCOSSI

3
Es llegeix en minuts
Efe

El ministre de Sanitat italià, Roberto Speranza, ha avançat avui que continuaran les limitacions per sortir de les regions durant el mes de desembre i que a més es prohibirà abandonar el mateix municipi durant el dia de Nadal i la Nit de Cap d’Any, per evitar les reunions nombroses davant el perill d’una tercera onada de la pandèmia.

Speranza ha intervingut avui en el Senat per donar algunes indicacions sobre les mesures que el Govern inclourà en el pròxim decret amb les restriccions per al mes de desembre i en vista de les festes de Nadal, i que s’ha d’aprovar entre avui i demà.

El ministre ha avançat que es continuarà amb el model de les classificacions de les regions com a zones vermelles, taronges i grogues segons l’índex de risc, ja que, ha assegurat, ha sigut una decisió que ha donat resultats.

Ha afegit que durant les festes, «Itàlia desincentivarà els viatges internacionals», però no ha parlat de prohibicions ni de possibles quarantenes al tornar al país.

Sí que ha confirmat que continuaran les limitacions entre regions, com passa ara entre les que tenen més risc, i que «en els dies més importants d’aquestes dates, el 25, 26 i 31, es limitaran els desplaçaments entre municipis».

L’objectiu, ha declarat, és el de limitar les activitats com anar a esquiar i les reunions nombroses per Nadal i la Nit de Cap d’Any. Tot i que no ha aclarit, de moment, si seguiran tancades les estacions d’esquí o el número màxim permès o recomanat per als sopars i dinars d’aquestes festes.

«No serà un Nadal com els altres, però serveix la contribució de tots per ajudar a no difondre el virus i alleugerir els centres sanitaris», ha afegit.

També ha avançat que s’està preparant la tornada a les escoles perquè els estudiants tornin als instituts, però tampoc ha donat dates, ja que existeix divisió sobre permetre la tornada ja al desembre o esperar a després de les vacances de Nadal.

«Per a l’estabilització dels primers bons resultats necessitem més setmanes de sacrificis i després unes altres de manteniment. La difusió encara és molt alta, així cal anar amb compte de no interpretar un primer raig de sol amb el final. No ens fem il·lusions, si baixem la guàrdia, la tercera onada està a la cantonada», ha destacat Speranza.

Sobre les últimes restriccions, ha afegit que el Govern ha pres «decisions difícils, però necessàries», i que «sense aquestes, la pressió sobre els hospitals seria insuportable», però ha dit que confia que l’índex de contagi Rt a curt termini caurà per sota d’1.

En les últimes 24 hores, Itàlia ha sumat 785 morts per coronavirus i 19.350 nous contagis.

El pla de vacunació: primer els sanitaris i avis en residències

La intervenció del ministre s’ha centrat sobretot en el pla de vacunació i ha avançat que «la compra de la vacuna serà centralitzada i s’administrarà de forma gratuïta a tots els italians», i que, com que «és probable que se’n necessitin dues dosis, Itàlia té ja reservades 202 milions de dosis».

Segons Speranza, el període central de la campanya de vacunació serà la primavera i l’estiu, ja que els primers a vacunar-se seran els sanitaris i també els treballadors i avis que estan a les residències.

Notícies relacionades

Després es vacunaran les persones grans, començant pels de més de 80 anys, i posteriorment aquells amb professions de risc, com les forces de l’ordre i els professors.

La distribució de les vacunes, ha explicat el ministre, es portarà a terme amb la participació de l’Exèrcit  i per a les que requereixin una cadena de fred estàndard hi haurà un lloc d’emmagatzemament nacional i un altre de territorial, mentre que les vacunes de cadena de fred extrem seran entregades per empreses en 300 punts de vacunació a tot el país.