RECOMPTE FINAL ALS EUA

Arizona i Wisconsin certifiquen la victòria de Biden

Trump carrega contra el governador republicà d'Arizona i escampa nous rumors i atacs de frau

U.S. President-elect Joe Biden arrives to hold an online video meeting with members of the National Governors Association (NGA) executive committee in Wilmington, Delaware, U.S., November 19, 2020. REUTERS/Tom Brenner

U.S. President-elect Joe Biden arrives to hold an online video meeting with members of the National Governors Association (NGA) executive committee in Wilmington, Delaware, U.S., November 19, 2020. REUTERS/Tom Brenner / TOM BRENNER (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats de l’estat d’Arizona van confirmar aquest dilluns la victòria del candidat demòcrata, Joe Biden, en les eleccions del passat 3 de novembre, cosa que amplia encara més el seu avantatge respecte al president sortint, Donald Trump, amb vista a la votació al Col·legi Electoral.

La secretària d’Estat d’Arizona, la demòcrata Katie Hobbs, va declarar la certificació de la victòria de Biden, així com la victòria del també demòcrata Mark Kelly en la seva contesa electoral amb la senadora republicana Martha McSally, per això Kelly podrà prendre possessió com a senador dimecres que ve, segons recull la premsa nord-americà.

Amb aquest resultat, Biden aconsegueix els 11 delegats al Col·legi Electoral, que és qui finalment elegeix el president nord-americà. L’organisme té previst reunir-se el 14 de desembre, llevat que hi hagi una decisió judicial en contra.

Per la seva banda, el president sortint dels Estats Units, Donald Trump, va reaccionar a la notícia a través del seu compte de Twitter, en què no només va tornar a escampar rumors i acusacions de frau electoral, sinó que també va carregar contra el governador republicà d’Arizona, Doug Ducey.

«¿Per què s’afanya a posar un demòcrata en el càrrec, especialment quan s’estan revelant tantes coses horribles sobre el frau electoral?», es va preguntar Trump sense aportar proves d’això últim.

«¿Què està passant amb Doug Ducey? ¡Els republicans recordaran això durant molt temps!», va dir l’encara inquilí de la Casa Blanca, que poc després va lamentar «la corrupció» que segons el seu parer s’està cometent.

El procés de certificació a Arizona s’ha realitzat sota la supervisió del governador de l’estat, el republicà Doug Ducey; del fiscal general estatal, Mark Brnovich, i del president del Tribunal Suprem estatal, Robert Brutinel, també republicà.

Aquest mateix dilluns, l’advocat principal de Trump, Rudolph Giuliani, va instar els congressistes estatals republicans d’Arizona a anul·lar els resultats electorals per un presumpte frau en el vot per correu.

«Probablement és una tàctica equivocada, però estem a prop del final», va afirmar Giuliani durant una trobada en un hotel de Phoenix. «Us demanaré que imploreu a altres membres del Congrés que es plantin. Que no us intimidin. No tingueu por», va afegir.

Giuliani va recordar que és el Congrés d’Arizona, controlat pels republicans, el que pot elegir els electors del Col·legi Electoral siguin quins siguin els resultats del vot popular. Trump va guanyar a Arizona el 2016, igual que tots els candidats republicans des del 1996.

Wisconsin

També l’estat de Wisconsin va certificar aquest dilluns el resultat de les eleccions del 3 de novembre i va confirmar que el president electe, Joe Biden, es va adjudicar la majoria de vots i els deu membres del Col·legi Electoral que corresponen a l’estat, un revés més en l’estratègia de Donald Trump d’evitar que s’oficialitzi la victòria del demòcrata.

«Avui he complert amb el meu deure de certificar les eleccions del 3 de novembre y, com requereix l’estat i la llei federal, he firmat el certificat del grup d’electors per al president electe, Joe Biden, i la vicepresidenta electa, Kamala Harris», va indicar a Twitter el governador de l’estat, Tony Evers.

El governador va donar les gràcies als funcionaris i treballadors que van participar en el procés electoral i en l’escrutini per «asegurar que teníem unes eleccions segures, imparcials i eficients».

L’anunci es va fer poc després que la Comissió Electoral de Wisconsin confirmés l’escrutini final de les eleccions presidencials, que donen com a guanyador Biden, amb un avantatge de 20.700 vots sobre Trump.

El número final es va divulgar després que la campanya de Trump demanés un recompte  dels vots a l’estat i en sufragués el cost amb tres milions de dòlars, tot i que, finalment, no només no s’ha capigrat el resultat sinó que el marge de Biden s’ha ampliat en més de 80 paperetes.

La certificació de Wisconsin, un estat clau que va passar a mans demòcrates en els comicis del 3 de novembre, és l’última a favor de Biden, després de l’oficialització dels resultats a Arizona, Michigan, Geòrgia i Pennsilvània.

El fiscal general de Wisconsin, Josh Kaul, va assegurar en un comunicat que «no hi ha bases per justificar que hi va haver un frau generalitzar i que afectés el resultat», i va afegir que la campanya de Trump clarament buscava descomptar de l’escrutini els vots de dos dels comptats amb més població i amb una àmplia representació del vot negre.

Notícies relacionades

Trump ha rebut una derrota rere l’altra en el seu intent de no incorporar al recompte vots presumptament fraudulents –tot i que no ha aportat proves que demostrin que n’hi ha–, en estats clau, per posteriorment intentar fer descarrilar el procés que oficialitzi el resultat i posar en mans d’estats amb majoria de legisladors republicans l’adjudicació dels membres del Col·legi Electoral.

Segons el sistema de Col·legi Electoral, el guanyador d’unes eleccions presidencials ha d’obtenir una majoria simple de 270 compromissaris, un número que Biden ha superat de sobra mentre espera que se certifiquin els resultats als 50 estats del país.