ALTA TENSIÓ A L'ÀSIA

Seül retira l'oferta de diàleg a Pyongyang pel seu últim míssil

El projectil arriba fins a l'illa japonesa de Hokkaido per segona vegada

Els EUA aspiren a ampliar les sancions davant la reticència de la Xina i Rússia

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El segon míssil nord-coreà que ha sobrevolat territori japonès en menys d’un mes va generar les previsibles condemnes internacionals, els repetitius laments nord-americans per la tebior xinesa davant de Pyongyang i, el més nou i preocupant, l’aparent rendició de Seül a la via del diàleg.

Pyongyang va tornar a servir-se del Japó per bufetejar els Estats Units. El míssil d’ahir divendres portava un missatge diàfan per a Washington: Guam està a l’abast. Va ser disparat de matinada des de les rodalies de l’aeroport de Sunan, a prop de la capital, va arribar a una altitud de 7.000 metres i va caure al mar després de volar 3.700 quilòmetres i travessar el cel de l’illa japonesa de Hokkaido. Aquesta distància, si Pyongyang hagués apuntat al sud en lloc de l’est, hauria estat suficient per arribar a la base militar nord-americana del Pacífic des d’on parteixen els bombarders cap a la península. El míssil, malgrat ser d’abast mitjà, va batre el rècord de distància fins a la data.

La població insular es va tornar a despertar amb les alarmes en altaveus i amb missatges en mòbils, ràdio i televisió que els aconsellaven refugiar-se i apartar-se de qualsevol hipotètica resta de míssil que pogués caure. És només el segon míssil que vola sobre el Japó, però ja apareixen símptomes de rutina. La notícia va aparèixer en setè lloc al telediari del vespre de la cadena pública NHK.

El projectil va complir la seva funció sense que el poder militar aliat ni tan sols intentés evitar-ho. El gruix de l’increment del pressupost militar japonès se l’emportaran els escuts per evitar aquest trànsit de míssils perquè els actuals sols poden abatre els que volen a baixa altura. Donald Trump, que sabia de l’imminent llançament perquè els satèl·lits havien mostrat les maniobres la vigília, va refusar eliminar-lo a la plataforma.

«El diàleg és impossible en una situació així», es va resignar el president sud-coreà, Moon Jae-in. També va advertir que Seül té el «poder per destruir Corea del Nord i impedir la seva recuperació» i va ordenar maniobres militars que van incloure el llançament d’un míssil capaç de tocar l’aeroport de Pyongyang. Els quotidians excessos del veí compliquen la seva estratègia dialogant i semblen acostar-lo a la bel·licositat que li exigeix Washington. L’admirable Moon ha apaivagat la tensió a la península amb esforços per allargar la mà a Pyongyang sense importar-li els menyspreus i els seus rotunds aclariments a Trump que la via militar no és la solució.

El mateix guió

Notícies relacionades

 La resta de reaccions van seguir el guió conegut. Rex Tillerson, secretari d’Estat nord-americà, va recordar que aspiraven a sancions molt més rotundes que les aprovades per l’ONU aquesta setmana després de les retallades imposades per Pequín i Moscou. «La Xina i Rússia han de mostrar la seva intolerància  a aquests temeraris llançaments de míssils executant accions pel seu compte», ha dit. La primera és la principal subministradora de petroli a Pyongyang i la segona acull la majoria de nord-coreans empleats a l’estranger.

La UE ha ampliat les sancions contra Corea del Nord a l’incloure tres institucions i un individu més en la llista de persones i entitats subjectes a immobilització d’actius i restriccions de viatges. El secretari general de l’ONU, António Guterres, va descriure ahir com una «manifesta violació» de les resolucions de l’ONU la nova prova balística.