crisi sanitària global

El Dia d'Acció de Gràcies més atípic

Les autoritats sanitàries demanen als nord-americans que no viatgin durant el 'Thanksgiving' davant el descontrol de la pandèmia

Els contagis es disparen a tot el país i la xifra de morts supera les 2.000 diàries per primera vegada des d'agost

zentauroepp55984783 people wait for a train at pennsylvania station the day befo201125211358

zentauroepp55984783 people wait for a train at pennsylvania station the day befo201125211358 / CARLO ALLEGRI

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

No hi ha festa més sociable als Estats Units que el Dia d’Acció de Gràcies, quan mig país agafa el cotxe o puja a l’avió per menjar-se el gall dindi en família i retrobar-se amb els seus en llargues sobretaules preparades amb futbol americà a la televisió. Però aquest no serà un ‘Thanksgiving’ normal. La pandèmia de coronavirus ha posat milions de nord-americans davant el dilema de prosseguir amb els seus plans habituals o quedar-se a casa evitant els desplaçaments, com han recomanat emfàticament les autoritats sanitàries. Tot apunta que els viatges es reduiran significativament, però menys del que reclamen els experts. El cap de setmana passat, els aeroports van registrar el segon major nombre de desplaçaments des que va començar la pandèmia. 

La celebració arriba en el pitjor dels moments possibles, amb la transmissió del virus descontrolada, l’hivern a tocar i una població esgotada després de mesos de restriccions. Donald Trump ha suspès els seus plans per viatjar fins a Mar-a-Lago, on sol passar el Thanksgiving, i el celebrarà aquesta vegada a la Casa Blanca. També es quedarà a la seva residència habitual Joe Biden, que celebrarà els fastos tan sols amb la seva dona, la seva filla i el marit d’aquesta. «Amèrica no perdrà aquesta guerra», va dir dimecres el nou president electe en un discurs d’Acció de Gràcies en què va demanar als nord-americans que donin gràcies pel seu sistema democràtic i segueixin les recomanacions de les autoritats sanitàries. «Ens ho devem els uns als altres, és la nostra obligació patriòtica», va afegir per marcar distàncies novament amb el seu predecessor. 

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, durant el missatge dirigit a la nació aquest dimecres / JOSHUA ROBERTS (reuters)

Desafiament herculi

El desafiament, no obstant, és herculi. Per primera vegada des d’agost, s’han superat les 2.000 morts diàries i gairebé tots els dies es baten rècords de contagis. Ronden els 175.000 nous positius al dia, un 43% més que la mitjana de les dues setmanes anteriors, quan es van registrar més de dos milions d’infeccions. Els casos pugen en 48 dels 50 estats del país. Només Hawaii i Iowa se’n salven. I els hospitals tornen a tenir problemes per acomodar nous pacients. 

Actualment hi ha gairebé 90.000 persones ingressades per la Covid-19, una xifra sense precedents des que comencés la pandèmia, segons el Covid Tracking Project. Estats com Pennsilvània han advertit que podrien quedar-se sense llits d’uci en una setmana. «No podem inventar-nos els metges ni crear del no-res infermeres perquè s’ocupin dels pacients», deia aquesta setmana entre llàgrimes una doctora de Minneapolis a la CNN. «Estem molt espantats del que pot venir».

Un cartell per fer-se la prova de la Covid-19 a l’estació de Pennsilvània, a Nova York / CARLO ALLEGRI (reuters)

Les autoritats sanitàries insisteixen que les reunions familiars sota un mateix sostre són una de les principals fonts de contagi i han demanat a la població que no es desplaci, que restringeixi al màxim les reunions o prengui com a mínim precaucions. Recomanen que es mengi a l’aire lliure, que els comensals portin el seu propi menjar, coberts i plats o que s’utilitzin contenidors d’un sol ús per a les viandes.

Solucions creatives

«La gent hauria de saber que està posant en perill els seus familiars i a ells mateixos», deia aquesta setmana el doctor Anthony Fauci. Són milions els nord-americans que seguiran les seves recomanacions, resignats a posar en pràctica solucions creatives. Des de connexions amb Zoom per compartir virtualment el menjar amb la família a celebracions en porxos i jardins amb petits grups de veïns i amics que reemplaçaran els parents distants. En els últims mesos s’ha disparat la venda de calefaccions exteriors i fosses per fer fogueres, dues de les solucions més recurrents per continuar fent vida de portes enfora en plena baixada de les temperatures. Però les actituds de la població difereixen enormement segons les latituds, una de les conseqüències de la ferotge politització d’aquesta pandèmia. 

Una empleada de l’aeroport de Los Angeles dona indicacions a una jove passatgera / DAVID MCNEW (AFP)

Notícies relacionades

Com va poder comprovar aquest diari durant la recent campanya electoral, a les regions mineres de Pennsilvània o les zones industrials d’Ohio molt pocs utilitzaven la mascareta, ni tan sols dins dels comerços o de les oficines governamentals. Just el contrari que als barris més pobres i negres de Milwaukee (Wisconsin), on tothom la portava. Però ara la pandèmia està tan descontrolada que fins i tot els governadors republicans més reticents a recomanar l’ús de la mascareta han canviat de cançó per prescriure-les a cop d’ordenances. I és que fa molt que aquesta va deixar de ser una epidèmia urbana. Dakota del Nord és des de principis de setembre l’estat amb més contagis per càpita del país, que acumula més de 12 milions de positius i gairebé 260.000 morts per la Covid-19. 

Pares treballadors

«Espero que no hàgim de penedir-nos-en i dir que, si haguéssim fet les coses de forma diferent en aquest Thanksgiving, milers i milers de persones seguirien amb nosaltres», va dir aquesta setmana el governador republicà de Kentucky, Andy Beshear. La població en qualsevol cas està cansada dels continus cop de volant dels seus polítics i d’uns criteris que no sempre semblen tenir sentit. La majoria d’escoles del país estan tancats des de març per a desesperació de milions de pares treballadors, però han reobert amb algunes limitacions els restaurants, els bars o els gimnasos.