PANDÈMIA A LA FEDERACIÓ RUSSA

Rússia bat rècords en nombre de morts i infectats per Covid-19

Gairebé el 80% dels llits habilitats als hospitals del país estan ocupats per pacients de la pandèmia

zentauroepp55942079 coronavirus mosc201124121604

zentauroepp55942079 coronavirus mosc201124121604 / YURI KOCHETKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Dia rere dia, Rússia bat els seus propis rècords d’infectats i morts per Covid-19.  Les autoritats del país han informat aquest dimarts que en les últimes 24 hores s’han comptabilitzat 25.141 nous contagis i 491 morts com a conseqüència de la malaltia, les xifres més elevades des de l’inici de la pandèmia, al març. Representants governamentals admeten obertament la gravetat de la situació, tot i que prefereixen no decretar mesures de confinament a nivell federal, delegant a les regions la potestat de lluitar contra la segona onada d’aquesta emergència sanitària.

Tatiana Golikova, viceministra d’Estat en el govern encapçalat per Mikhaïl Mixustin, no ha volgut suavitzar la valoració que ha fet de l’evolució de la pandèmia durant una reunió amb el consell coordinador dels drets humans. El 78,2% dels llits hospitalaris estan ocupats per pacients de coronavirus, un percentatge que se supera a gairebé la meitat de les 85 regions, territoris i repúbliques que conformen la Federació Russa. Segons el ministre de Sanitat Mikhaïl Muraixko, al voltant de 221.000 pacients es mantenen en aquests moments ingressats en centres sanitaris russos; d’ells, prop de 5.000 requereixen ventilació assistida

Crisi a Sant Petersburg

En sis entitats federals, incloent-hi la ciutat de Sant Petersburg, la situació és definida com a «crítica». El governador de la segona localitat de Rússia en importància, Aleksandr Beglovha ordenat el tancament de tots els llocs de menjar i pistes de gel en centres comercials, a més de reduir a un 25% dels seients l’aforament permès en les representacions teatrals, a les sales de concert o als cines. A Moscou, la capital del país, fortament castigada per l’epidèmia, els escolars d’entre 6 i 11 anys seguiran les classes a distància almenys fins al pròxim 6 de desembre. A la regió d’Ivànovo, a 250 quilòmetres al nord-est de Moscou, els dipòsits de cadàvers no donen l’abast i les autoritats locals busquen desesperadament cambres frigorífiques per allotjar-hi les restes mortals.  

Notícies relacionades

La duresa de la crisi sanitària està posant sobre el tapet alguns comportaments de membres de l’elit, denunciats per mitjans de comunicació independents. Vladímir Sipiagin, governador de la regió de Vladímir, a uns 180 quilòmetres a l’est de la capital, s’ha convertit en el protagonista d’una agra polèmica al saber-se que, infectat pel virus, va preferir ingressar en una clínica privada de Moscou en comptes de fer-ho en un hospital públic de la seva localitat. Les seves explicacions posteriors, assegurant que ho va fer per permetre que un altre pacient ocupés el seu lloc, han sigut rebudes amb desconfinament pels ciutadans.  

Mentre el sistema sanitari de Rússia afronta com pot un nou pic de la pandèmia, representants governamentals intenten vendre al món les bondats de les vacunes dissenyades i produïdes al país. Kirill Dmitriev, al capdavant del fons sobirà rus, ha assegurat aquest dimarts que Spútnik V, la vacuna elaborada per l’Institut Nacional Gamaleya, serà substancialment més barata que els seus contrincants d’Occident, amb la vista posada a la seva exportació a Amèrica Llatina i fins i tot a Hongria, país membre de la UE. Segons aquest responsable, la seva efectivitat dos mesos després de ser inoculada ascendeix al 95%.        

Temes:

Rússia