acord històric

L'extrema dreta ja decideix a Portugal

Els vots del partit ultra Chega faciliten un Govern conservador a les Açores per primera vegada en 24 anys

El líder conservador, Rui Rio, treu importància a l'acord i rebutja futures coalicions a nivell nacional

zentauroepp55671713 lisbon  portugal   june 27  the leader of the far right part201124173939

zentauroepp55671713 lisbon portugal june 27 the leader of the far right part201124173939 / Horacio Villalobos

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font

La presa de possessió aquest dimarts del nou Govern de la regió autònoma de les Açores ha marcat un abans i un després en la política de Portugal. Malgrat els esforços del Partit Social Demòcrata (PSD) –força política conservadora– per marcar distàncies amb el partit d’extrema dreta Chega, l’acord entre les dues formacions –al costat d’altres forces de dreta– ha permès desbancar el Partit Socialista del poder després de més de 24 anys, 20 dels quals amb majoria absoluta. La suma de les esquerres a nivell nacional no ha sigut possible a l’arxipèlag, on ja es parla d’una ‘geringonça’ –l’aliança progressista que va aixecar els socialistes al poder el 2015– en el costat dret de l’espectre polític.

L’acord de legislatura entre el PSD i Chega s’ha formalitzat gràcies a la «moderació» del partit d’extrema dreta, segons el líder conservador Rui Rio. Un acord que es basa en quatre punts que Rio considera que no entren en conflicte amb la ideologia de la seva força política: la retallada dels subsidis, la reducció del nombre de parlamentaris regionals, més autonomia per a la regió i l’aplicació de nous mecanismes per lluitar contra la corrupció. «¿És feixista, això?», va preguntar el líder conservador poc després que es fes públic el pacte en un intent d’apaivagar les crítiques, que fins i tot arribaven des del seu partit.

L’aliança entre les dues forces obre la porta a futurs acords en la resta del país, sobretot de cara a les eleccions municipals del 2021, tot i que tant el PSD com Chega descarten, de moment, possibles coalicions de Govern. Els primers, perquè consideren que el partit d’extrema dreta no està «ben consolidat». «Un Govern liderat per mi mai es posarà a les mans de Chega», va assegurar Rio la setmana passada al canal TVI. En el cas del partit ultra, la negativa es deu que consideren que el PSD forma part d’un sistema corrupte que necessita una regeneració urgent.

Favorit a les enquestes

Però malgrat intentar marcar distàncies, l’acostament entre les dues formacions és evident. Una cosa que l’esquerra també ha volgut ressaltar: el primer ministre, el socialista António Costa, va acusar Rio de «traspassar una línia vermella de la dreta democràtica». «El líder del PSD ha de donar una explicació al país. El fet que hi hagi hagut un acord [a les Açores] és molt greu», va afirmar Costa poc després de la confirmació del pacte entre les forces de dreta.

Notícies relacionades

L’acord entre el PSD i Chega a les Açores pot passar factura a l’actual president de la república, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, que molt probablement oficialitzarà la seva candidatura a la reelecció en els pròxims dies. A falta de dos mesos per als comicis, Rebelo de Sousa surt favorit a les enquestes amb més del 50% dels vots, tot i que els recolzaments van a la baixa segons els últims sondejos. Una caiguda que es deu en part al descontentament de l’electorat socialista moderat –el partit del qual no dona suport oficialment a cap candidat.

Malgrat el seu perfil moderat, Rebelo de Sousa ha sigut assenyalat com a responsable indirecte de l’acord amb Chega a les Açores. Segons Rio, la formalització del pacte amb l’extrema dreta es va produir a petició del representant de la república a les illes, el càrrec de les quals depèn directament del president. Aquestes afirmacions no afavoreixen Rebelo de Sousa, ja que els acords amb Chega continuen generant un rebuig generalitzat entre els portuguesos. Segons les enquestes, gairebé set de cada deu es posicionen en contra de qualsevol pacte.