crisi sanitària global

Johnson anuncia «severes restriccions» per la Covid-19 al Regne Unit

El primer ministre britànic augura un hivern dur abans que arribi el «rescat» de les vacunes

El país tornarà a dividir-se en tres zones en funció de la incidència del coronavirus

zentauroepp55966123 london  united kingdom   23 11 2020   a handout photo made a201123203717

zentauroepp55966123 london united kingdom 23 11 2020 a handout photo made a201123203717 / JESSICA TAYLOR UK PARLIAMENT

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els britànics tenen per endavant mesos de «severes restriccions» i un Nadal «que no serà normal», d’acord amb «el pla d’hivern contra la Covid» que Boris Johnson ha presentat aquest dilluns davant el Parlament. El semiconfinament, que va començar a Anglaterra el 5 de novembre conclourà el 2 de desembre, però la desescalada a partir d’aquella data serà molt limitada i en alguns llocs inexistent. El primer ministre va demanar als britànics que «resisteixin contra el virus fins que els tests i les vacunes vinguin a rescatar-nos».

Anglaterra tornarà a estar dividida en un sistema basat en tres nivells, amb diferents restriccions en cada àrea, depenent del grau d’infecció en cada una. Johnson ha avançat que, lamentant-ho molt, «hi haurà més regions que abans en els nivells més alts de restriccions».  «A partir d’aquesta setmana, possiblement dijous, direm quines àrees entren en cada grup», ha afegit, mentre l’oposició laborista li ha demanat fer-ho immediatament pel bé de molts negocis. El seu líder, Keir Starmer, ha advertit que aquest sistema de control per zones, utilitzat ja en el passat «no ha funcionat» i el seu partit decidirà si li dona suport o no. El pla ha de ser aprovat pels diputats. 

Tests massius

Johnson ha anunciat que s’implantaran tests massius a la població als llocs amb més nivell de contagis, seguint l’exemple del projecte pilot a Liverpool on s’han realitzat 200.000 d’aquestes proves ràpides. L’actual sistema d’aïllament de 14 dies per a qualsevol contacte amb un positiu s’alternarà amb la possibilitat de sotmetre’s a un test cada dia al llarg d’una setmana i reprendre la vida quotidiana, sempre que els resultats siguin negatius.

 

La norma general durant l’hivern a Anglaterra continuarà sent que tot el que pugui continuï treballant des de casa. La gent podrà sortir lliurement del domicili i reunir-se en espais oberts amb un màxim de sis persones d’una altra llar. Serà la tornada d’alguns oficis religiosos, casaments i esports a l’aire lliure, així com l’obertura de botigues de productes no essencials i gimnasos.

En zones u i dos, les dels contagis més baixos, es permetrà l’assistència limitada de públic a espectacles esportius en llocs coberts i a l’aire lliure, amb un màxim de 4.000 persones. En el nivell u, els pubs hauran de tancar a les onze de la nit, però bars i restaurants continuaran tancats en el nivell tres, excepte el servei de menjar per emportar a casa. 

Tercera vacuna

Notícies relacionades

Johnson ha fet l’anunci a la Cambra dels Comuns ‘on-line’, des del seu confinament de Downing Street, el dia en què una tercera vacuna, la d’Oxford AstraZeneca, entra en la carrera per aconseguir l’autorització en poques setmanes. Londres ha encarregat 350 milions de dosis de vacunes. Cent de les quals d’Oxford. «Hem girat la cantonada i la via de fuita està a la vista», ha assenyalat el ‘premier’.

Els britànics tindran «algun tipus de Nadal», però fins a finals d’aquesta setmana el Govern no oferirà detalls sobre el període festiu. Els mitjans de comunicació parlen d’un tracte especial del 24 i al 28 de desembre, perquè membres de tres llars diferents es puguin reunir. Londres està treballant amb les autoritats de Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord perquè tot el país tingui les mateixes normes. «Aquest virus no ens donarà una treva nadalenca, ni ens felicitarà les festes», ha advertit Johnson. «Les famílies han de calibrar molt acuradament el risc de visitar els familiars més grans».