Brutalitat policial

Policies xilens fereixen de bala dos adolescents en una llar de menors

Amb ferides a les cames, els dos joves es troben hospitalitzats amb lesions de caràcter reservat

Relatives and supporters of people who died during recent protests hold a sign reading ’In Chile, people are murdered and tortured’ as they gather to request justice outside government house in Santiago, Chile November 18, 2020. REUTERS/Ivan Alvarado

Relatives and supporters of people who died during recent protests hold a sign reading ’In Chile, people are murdered and tortured’ as they gather to request justice outside government house in Santiago, Chile November 18, 2020. REUTERS/Ivan Alvarado / IVAN ALVARADO (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dos adolescents de 16 i 17 anys van ser ferits presumptament de bala per policies xilens aquest dimecres a la Regió del Biobío a l’entrar en una llar estatal de menors al sud del país fent ús de les seves armes.

La Defensora de la Infantesa, Patricia Muñoz, va dir que la situació és «una manifestació més de l’horror que representa la violència estatal» exercida pels que «haurien de protegir nens, nenes i adolescents i que en definitiva els ataquen de manera reiterada i desmesurada».

L’Institut Nacional de Drets Humans va exigir «que se sàpiga la veritat al més aviat possible» i va sol·licitar es transparentin qui va aprovar la intervenció de Carabineros en un centre de menors custodiat per l’Estat.

Amb ferides a les cames, els dos joves es troben hospitalitzats amb lesions de caràcter reservat.

Personal policial hauria ingressat a la llar Carlos Macera, pertanyent a la xarxa del Servei Nacional de Menors (Sename) a Talcahuano, després que un grup de nens llancés pedres als uniformats, segons versions preliminars.

El Govern va qualificar els fets de «lamentables» i, a través d’un comunicat, va assenyalar que el president Sebastián Piñera està «concentrat que s’aclareixi la veritat en forma total i oportuna».

Per la seva banda, el nou ministre de l’Interior, Rodrigo Delgado, va afirmar que «el general director de Carabineros (Policia militaritzada xilena) ha iniciat una investigació sumària» que ha de donar resultats en «temps bastant acotats».

Des de la Policia van declarar que «cap Carrabinero vol lesionar un menor d’edat» i que es tracta d’una «situació greu», per a la qual disposaran «tots els antecedents» en el curs de la investigació.

Diversos vídeos en què es veuen els adolescents ferits i els seus companys demanant ajuda han circulat per les xarxes socials, i desperten el rebuig de diferents sectors.

Membres de l’oposició al Govern exigeixen la sortida del general director de Carabineros, Mario Rozas, al no ser aquesta la primera situació greu que protagonitza la institució.

Notícies relacionades

Organismes internacionals com Human Rights Watch (HRW) o Amnistia Internacional van denunciar que després de l’esclat social l’octubre del 2019 la Policia uniformada ha fet un ús excessiu de la força i ha comès greus violacions de drets humans.

El Sename, per la seva banda, fa diversos anys que està en el punt de mira de la societat civil per les vulneracions reiterades que han patit nens, nenes i adolescents ingressats a les seves llars.

Temes:

Xile