Repressió de Pequín

La fiscalia xinesa demana cinc anys de presó per a una bloguera que va informar des de Wuhan

Pequín acusa l'antiga advocada Zhang Zan de difondre falsedats sobre la pandèmia a Twitter, Youtube i mitjans estrangers

zentauroepp55909622 medical workers in protective suits attend to novel coronavi201118155314

zentauroepp55909622 medical workers in protective suits attend to novel coronavi201118155314 / CHINA DAILY CDIC

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Una bloguera xinesa s’enfrontarà a una petició de cinc anys de presó en el judici que s’iniciarà el mes que ve per difondre informació falsa del coronavirus des de Wuhan, l’epicentre de la pandèmia. Sobre Zhang Zan, antiga advocada de 37 anys reconvertida en periodista ciutadana, pesen els càrrecs de «buscar enfrontament i ocasionar problemes», la gasosa fórmula feta servir per la justícia xinesa contra dissidents i altres elements percebuts com a molestos.  

Zhang està detinguda des de mitjans de maig a Xangai i només ara s’han conegut els càrrecs que li van ser presentats tres mesos després. Havia viatjat al febrer a Wuhan i exposat en plataformes prohibides a la Xina com Twitter i Youtube les seves crítiques a la gestió del govern i a la censura. Està acusada de disseminar informació falsa i acceptar entrevistes amb mitjans estrangers, segons una font pròxima citada pel diari hongkonguès ‘South China Morning Post’.

En vaga de fam

Zhang ha mantingut la seva innocència i exigit el seu immediat alliberament. El segon mes, després de ser ignorades les seves peticions, va iniciar una vaga de fam que va obligar les autoritats a injectar-li sèrum. «A les seves companyes de cel·la se’ls va dir que l’alimentessin i ella va tornar a menjar», ha afegit el diari hongkonguès.  

Notícies relacionades

La fiscalia ha sol·licitat la pena més alta recolzant-se en les seves prèvies detencions per acusacions similars el 2018 i 2019, l’última de les quals, per recolzar les protestes a Hong Kong. L’organització Defensors dels Drets Humans a la Xina assegura que va estar detinguda durant dos mesos i sotmesa a avaluació psiquiàtrica.  

Zhang no és l’única periodista ciutadana que ha sigut víctima del zel de les autoritats per preservar el discurs oficial sobre l’ocorregut en l’epicentre de la pandèmia. De Fang Bin, originari de Wuhan, no es tenen notícies des que va ser detingut nou mesos enrere. Li Zehua va reaparèixer finalment a l’abril i de Chen Qiushi, un altre antic advocat, se sap que està «sotmès a vigilància en una residència designada» des que va ser detingut al setembre. Les seves perspectives són pessimistes en un sistema penal amb un 99% de sentències condemnatòries.

Temes:

Xina Coronavirus