augmenta l'índex de Rt

Itàlia, en estat crític per la Covid

Unes altres nou autonomies han passat també a zona taronja i unes altres quatre, més la província autònoma de Trento, es mantenen com a zones grogues

undefined55862350 rome  italy   13 11 2020   people stroll in via del corso du201113195355

undefined55862350 rome italy 13 11 2020 people stroll in via del corso du201113195355 / ANGELO CARCONI

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

El govern ha passat aquest divendres a la nit les regions de Florència i Nàpols a zones vermelles per l’augment de les seves taxes de contagi i uns altres 20 barems que s’analitzen per prendre la decisió, com l’índex Rt i la capacitat regional de traçar els positius.

Unes altres nou autonomies han passat també a zona taronja i unes altres quatre, més la província autònoma de Trento, es mantenen com a zones grogues. De manera que a tot Itàlia, a excepció de quatre autonomies (el Laci, Molise, Sardenya i Sicília), ha entrat en vigor un toc de queda nocturn des de les deu fins a les cinc de la matinada, a més d’altres restriccions.

Les protestes a l’excapital del regne de les Dues Sicílies va començar gairebé simultàniament, tot i que aquesta vegada no van agafar desprevingut l’Executiu nacional com va passar fa dues setmanes, quan la ciutat va viure una nit de violència al carrer. L’exèrcit està recolzant el treball als hospitals de Nàpols, que en els últims dies han patit un col·lapse generalitzat, amb casos de morts per terra i pacients abandonats en una llitera que han creat una gran contrarietat nacional. Per a la regió de Calàbria, amb una sanitat que ja està intervinguda des de fa 10 anys, el govern ha nomenat un nou interventor.

Zones grogues, taronges i vermelles

A les zones grogues, els bars, restaurants i anàlegs han de tancar a les sis de la tarda i poden vendre menjar només per emportar. Totes les altres activitats queden regulades i amb tancament horari, com els centres comercials, que només poden obrir si no arriben als 2.500 m2. Els quioscos continuen oberts i també els estancs, que a Itàlia no venen només tabac sinó també serveis (pagament de rebuts, recollida de paquets, etc.). A les zones vermelles, es pot sortir de casa, com a la primavera, només per activitats obligades (treball), urgències (farmàcia, hospital) o necessàries (activitat esportiva a prop del domicili), i no es pot sortir del municipi.

A les vermelles i grogues els alcaldes poden tancar els llocs de la ciutat on hi hagi agregacions i totes les autonomies de nord a sud de la península han aprovat nombroses restriccions urbanes. A Roma, no es podrà passejar per la cèntrica via del Corso i els carrers adjacents seran de direcció única per als vianants, a banda que uns guàrdies urbans comptaran les persones que entrin i surtin. A les regions del nord no es podrà «passejar pels carrers i places dels centres històrics».

Els mercats a l’aire lliure queden prohibits, tret que hagin sigut perimetrats i amb només una entrada i sortida. L’alcalde de Palerm tanca totes les escoles a partir de dilluns. Al Vèneto (Venècia) els restaurants podran acceptar només quatre clients per taula en els horaris permesos. A la regió de la Ligúria (Gènova) es practicaran descomptes a les persones de més de 60 anys que vagin a comprar en un «horari protegit», és a dir sense altres clients. A totes les ciutats de costa, no es podrà freqüentar el passeig de mar, com va passar el cap de setmana passat en una mena d’alleujament general i nacional.

Notícies relacionades

Després d’una setmana de més restriccions, l’índex Rt ha baixat de l’1,7% a 1,4%, tot i que els morts als hospitals han arribat en una setmana a la xifra de 3.400, el doble que la setmana passada. Les ucis estan ocupades en un 50% (l’alerta es dispara al 40%) i per cada 100.000 habitants hi ha 650 nous positius. «Cal reduir dràsticament les interaccions físiques entre les persones per poder alleugerir els serveis sanitaris», havia advertit l’Institut Superior de Sanitat (ISS).

El papa Francesc ha donat l’ordre d’oferir, des de dijous, proves PCR gratuïtes al centre mèdic que obre a la plaça de Sant Pere del Vaticà. «Per als pobres i els que hagin de viatjar», ha informat el Vaticà.