Reforma constitucional

Hongria vol establir en la Constitució que «el pare és home» i «la mare és dona»

El Govern d'ultranacionalista Orban pretén vetar l'adopció a les parelles del mateix sexe

zentauroepp55825265 orban201112095351

zentauroepp55825265 orban201112095351 / POOL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

La ministra hongaresa de Justícia, Judit Varga, ha presentat al Parlament un projecte de llei i un altre d’esmena constitucional la probable aprovació de la qual vetarà l’adopció  per parelles del mateix sexe i restringirà encara més els ja limitats drets de les comunitats LGTB+ al país.

El text de la proposta d’esmena constitucional, publicat a la web oficial del Parlament, afirma que Hongria garanteix el desenvolupament del nen d’acord amb el seu gènere al néixer i que «la mare és dona, el pare és home».

La ministra de l’Executiu de l’ultranacionalista Viktor Orban va justificar la proposta assegurant que «les noves i modernes tendències ideològiques del món Occidental posen en perill el dret dels nens per a un desenvolupament sa».

D’aquesta manera, el Govern establiria a la Carta Magna que Hongria assegura que els nens rebin una educació basada en valors cristians. A més, la nova llei presentada determinaria que només els matrimonis heterosexuals podran adoptar en el futur, tot i que la ministra de Polítiques Familiars podria atorgar aquest dret als que no s’atenen a aquest criteri.

Nova estigmatització

Les comunitats LGTB+ han denunciat que les propostes del Govern suposen noves limitacions dels seus drets i una nova estigmatització. Segons la Societat Háttér, de defensa dels drets LGBT+ les propostes són «contràries als principis internacionals i europeus sobre drets humans».

La Constitució hongaresa, aprovada amb la majoria parlamentària del Govern del nacionalista Viktor Orban i que va entrar en vigor el 2011, ja determina el matrimoni com la unió i d’una dona i un home.

El Govern només reconeix les famílies que es basen en el matrimoni, recorda la Societat Háttér, cridant l’atenció que així s’exclou a les parelles del mateix sexe. D’altra banda, les restriccions imposades per l’agreujament de la situació epidemiològica de la pandèmia de la Covid-19 impedeixen l’organització de protestes ciutadanes contra aquests projectes.

Notícies relacionades

De moment, es desconeix quan serà el debat i la votació de les polèmiques proposades en el Parlament hongarès.

Segons un informe de l’Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersex de maig d’aquest any, la situació de les comunitats LGTB+ a Hongria ha empitjorat i se situa al lloc 27 entre 49 països europeus.