col·lapse sanitari

Itàlia registra 580 morts per Covid en 24 hores, la pitjor dada des de mitjans d'abril

«Correm el risc que l'epidèmia passi a ser incontrolable», avisen les autoritats sanitàries

L'increment de casos provoca el col·lapse dels hospitals a Nàpols, on els pacients són atesos als seus vehicles

zentauroepp55818490 soc napols201110170038

zentauroepp55818490 soc napols201110170038 / CIRO DE LUCA

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

El malson torna a Itàlia, que ha arribat aquest dimarts els 580 morts per coronavirus en 24 hores i un índex de positius del 27,04% (524 per cada 100.000 habitants), amb un total de 28.633 hospitalitzacions respecte a les 29.000 de la primavera passada. Es tracta de la pitjor dada en víctimes mortals des de mitjans d’abril.

Els hospitals del país es troben col·lapsats i el Ministeri de Salut ha assenyalat que «en una setmana» no hi haurà places per a les noves emergències. L’Institut Superior de Sanitat (ISS) considera que «es corre el risc que la pandèmia passi a ser incontrolable». «El nostre país sobrepassa els nivells indicats per la UE», ha reconegut Silvio Busaferro, president de l’organisme.

Dilluns van ser ingressades 1.196 persones i aquest dimarts 997, i el nombre de contagiats des de l’inici de la pandèmia puja ja a 999.463. La taxa de contagi (Rt) ha pujat a l’1,7 de mitjana nacional, amb algunes autonomies, com la Vall d’Aosta, que sobrepassen el 2%.

Llargues cues a Nàpols

Nàpols, però també a nombroses ciutats del nord, les ambulàncies esperen fins a dos dies al carrer per descarregar els malalts que porten. I alguns pacients han de ser atesos a l’interior dels seus vehicles que formen llargues cues davant els hospitals. A Piemont (Torí) i a la Toscana (Florència) estan adaptant sales de congressos com a ucis d’emergència. A Latina, al sud de Roma, s’han retirat els bancs de l’església de Santa María Goretti per preparar la capella com a hospital de campanya i el mateix succeeix a diverses esglésies del nord d’Itàlia. A Monza, província de Milà, el 10% dels 3.000 metges són positius per Covid-19. I la ciutat de Milà està exportant malalts a hospitals de la resta de la regió de la Llombardia des de la passada setmana.

Personal sanitari atenent pacients al pàrquing d’un hospital de Nàpols. / REUTERS

La situació a la península va portar la setmana passada el Govern a dividir el país en tres zones de gravetat (groc, taronja i vermell) i aquest dimarts en va introduir cinc més en el nivell taronja.

Actualment, la Llombardia (Milà), Piemont (Torí), Vall d’Aosta (Aosta) i Calàbria (Reggio Calabria) són zones vermelles, cosa que comporta un confinament total, tot i que més suau que el de la primavera passada. Pulla (Bari), Sicília (Palerm), Abruços (L’Aquila), Basilicata (Potenza), Ligúria (Gènova), Umbría (Perusa) i la Toscana (Florència) són zona taronja.

Vuit regions més són en zona groga i queden per avaluar les de Lazio (Roma) i Campània (Nàpols), on l’alcalde de la capital, Luigi de Magistris, està embardissat en una incomprensible guerra política amb el president de la regió, Vincenzo de Luca, del seu mateix partit. El primer s’ha preat en públic de poder «bloquejar la ciutat quan vulgui», el que ha aixecat alguns dubtes sobre les seves connexions amb qui es manifesta amb violència contra les ordres nacionals de tancaments parcials.

Temor d’una reacció popular

La inclusió de Campània en una zona taronja o vermella, com molts especialistes reconeixen que hauria d’estar, podria aixecar una reacció popular (Nàpols és la ciutat més poblada d’Itàlia) de difícil control, a causa de l’interès de la Camorra –la màfia local– a atiar el foc de les protestes per uns tancaments que perjudiquen els seus negocis il·legals. «La zona vermella a Campània és necessària», han dit els metges de família en un document que retrata la seva impossibilitat de fer front a les comeses que les normes els imposen: a la capital, un malalt de Covid-19 pot haver de guardar quarantena fins a un mes, esperant de ser atès.

Notícies relacionades

L’ISS va assegurar aquest dimarts que quatre autonomies més han de passar a un grau superior de gravetat. Són Campània (Nàpols), l’Emília-Romanya (Bolonya), el Vèneto (Venècia) i Friuli (Udine).

Mentrestant, s’està replantejant el mateix problema de la primavera passada respecte a les residències d’avis, amb Milà al capdavant en decisions que estan provocant l’estupefacció del país. En l’última setmana, els residents malalts de Covid-19 que no poden ingressar als hospitals a causa del col·lapse sanitari són traslladats de nou a les residències, amb el resultat que poden contagiar avis sans i el personal de servei. El diari ‘Domani’ ha publicat aquest dimarts el resultat d’una llarga investigació sobre la gestió de nombroses residències del nord per part de la ‘Ndrangheta’, la màfia de Calàbria. A la primavera, la meitat dels morts per Covid-19 a Itàlia van ser avis majors de 75 anys.