drama migratori

Frontex, en el punt de mira davant «devolucions en calent» de refugiats

Human Right Watch demana una investigació independent sobre les acusacions fetes per diversos mitjans de premsa que vinculen l'organisme de la UE amb «operacions il·legals»

zentauroepp28717147 migrants protect themselves from the rain as they wait to di201109171424

zentauroepp28717147 migrants protect themselves from the rain as they wait to di201109171424 / MARCELLO PATERNOSTRO

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’oenagé de defensa dels drets humans, Human Rights Watch (HRW), ha instat la policia fronterera de la Unió Europea (UE) Frontex a iniciar de forma «urgent» una investigació independent per determinar si es van produir «operacions il·legals» en la intercepció de migrants i refugiats, especialment en la ruta que separa Turquia de Grècia.

Les sospites més greus es remunten al 23 d’octubre passat, quan un grup de mitjans, com ‘Der Spiegel i ‘Billingcat’, va publicar una investigació que vincula operatius de Frontex amb ‘devolucions en calent’, cosa que segons HRW implicaria una violació del Dret Internacional.   Quatre dia més tard, l’agència per al control de fronteres va dir que havia obert una investigació interna per aclarir si agents sota el seu comandament van participar en expulsions il·legals i va dir que, fins a aquest moment, no havia trobat cap prova que avalés l’acusació. La reclamació de HRW es produeix hores abans que es reuneixi demà dimarts a Brussel·les, ha demanat de la Comissió Europea, la junta extraordinària de Frontex per tractar el tema.

La investigadora de HRW Eva Cossé ha demanat a l’agència europea obrir «ràpidament» una investigació sobre la seva possible implicació en els abusos, bé sigui per intervenció directa o per «encobriment». «El fet que Frontex pugui ser còmplice d’abusos a les frontera de Grècia és extremadament greu», ha advertit avui en un comunicat. «Una agència de la UE amb un clar mandat per complir els drets fonamentals té la responsabilitat de fer tot el possible per prevenir aquest tipus de greus violacions» i que és «responsabilitat directa» dels Estats membres verificar si Frontex va fer «ignorar els abusos comesos sota la seva supervisió» o, «en el pitjor dels casos, hi va participar de forma directa».

Forces de seguretat locals

Notícies relacionades

HRW ja havia denunciat en aquests últims mesos devolucions sumàries a la frontera terrestre entre Grècia i Turquia, si bé Frontex es va desmarcar el 19 de juny de possibles abusos i va apuntar que correspon a les autoritats de cada país analitzar les possibles irregularitats comeses per forces de seguretat locals.

«El nostre objectiu és mantenir els més alts estàndards de control de fronteres en totes les nostres operacions i no tolerem cap violació de drets fonamentals en cap de les nostres activitats», va declarar el director executiu de Frontex, Fabrice Leggeri.