AMB 10 MILIONS DE CASOS

Biden, als nord-americans: «Us ho suplico. Porteu mascareta»

El president electe dels EUA afirma que el tapaboques «no és una declaració política»

El demòcrata es reuneix amb l'acabat de crear grup d'experts que l'assessoren en la lluita contra la pandèmia

zentauroepp55820867 wilmington  delaware   november 09  u s  president elect joe201109192354

zentauroepp55820867 wilmington delaware november 09 u s president elect joe201109192354 / JOE RAEDLE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Us ho suplico. Porteu mascareta. Feu-ho per vosaltres. Pel vostre veí». Així de contundent s’ha mostrat el president electe dels Estats Units, Joe Biden, en la seva primera intervenció pública després del discurs de victòria de dissabte. «Una mascareta no és una declaració política, però sí una bona manera de començar a unir el país», ha afegit amb referència a l’ús del tapaboques entre els demòcrates i la no-utilització entre els negacionistes de bàndol republicà. Els Estats Units van superar aquest dilluns el llindar dels 10 milions de casos de contagis de Covid-19 des de l’inici de la pandèmia, segons el recompte de la Universitat Johns Hopkins, que situa l’augment d’un milió de casos en els últims 10 dies.

La intervenció de Biden de dilluns a Wilmington, Delaware, es va produir després de reunir-se amb l’acabat de nomenar grup de treball de la Covid-19, que serà l’encarregat d’assessorar el demòcrata sobre com fer front a la pandèmia. El comitè està format per 13 especialistes, entre els quals Rick Bright, un dels grans experts que va acabar sent acomiadat per Donald Trump. 

El president electe ja va deixar clar en un comunicat previ que lluitar contra la pandèmia «és una de les batalles més importants» que afrontarà el seu Govern. Biden va advertir que els EUA afronten «un hivern molt fosc» i «una crisi que s’endú un miler de vides al dia». Els EUA encapçalen el nombre de casos del món, amb prop de 10 milions i prop de 238.000 morts, segons la universitat Johns Hopkins. Les hospitalitzacions s’han duplicat des de mitjans del mes de setembre.

Recomanacions clares

Notícies relacionades

L’oficina de Biden va revelar les línies mestres del seu pla, que inclou garantir l’accés gratuït als tests i solucionar els problemes amb els equips de protecció individual (EPI). Així com proporcionar recomanacions «clares, coherents i basades en proves» sobre com cada comunitat ha d’afrontar la pandèmia i que els recursos arribin a les escoles, petits negocis i famílies, i insisteix que la distància social és fonamental per aconseguir acabar amb la proliferació de la Covid-19.

Un altre dels eixos serà la distribució «efectiva» dels tractaments i de les futures vacunes, amb una inversió de 25.000 milions de dòlars per a la fabricació i repartiment d’aquestes últimes. Finalment, Biden buscarà el restabliment «immediat» de la relació amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), de la qual Trump va retirar el país.