Eleccions EUA

Jill Biden, decidida a fer història

L'educació i la família són els dos grans compromisos d'una potencial primera dama disposada a trencar motllos

undefined55735972 jill biden  wife of democratic presidential nominee joe bide201105113110

undefined55735972 jill biden wife of democratic presidential nominee joe bide201105113110 / OCTAVIO JONES

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El 2003, un grup de capitostos del Partit Demòcrata va anar a la casa del llavors senador Joe Biden per intentar convèncer-lo que podia guanyar George Bush si es presentava a president. Jill Biden, que era en biquini a la piscina, tenia una opinió. Va agafar un retolador de la cuina, es va pintar aquesta opinió a l’estómac i la va mostrar als presents: «No».

Així és la doctora Biden, com demana que se l’anomeni, rebutjant el «senyora Biden», que no para. Aquesta dona de 69 anys en va passar 15 combinant les seves tasques de mare de tres fills i de professora per treure’s dos màsters i un doctorat en educació. Té temperament, com a bona «noia de Philly» (la ciutat en l’àrea metropolitana on va créixer, tot i que va néixer a Nova Jersey). És clara. I ha sigut la sòcia vital determinant, en el personal però també en la carrera política, de l’home que ara voreja la presidència dels Estats Units, una en què està decidida a fer història com a primera dama.

Ja quan va ser la segona dama en els vuit anys de vicepresidència de Biden durant els mandats de Barack ObamaJill Biden va trencar motllos al combinar les seves funcions, viatges oficials i la tasca amb famílies militars amb Michelle Obama amb el seu lloc de professora al Northern Virginia Community College, on va arribar després d’haver passat com a mestra per instituts públics, un psiquiàtric juvenil i un institut formació professional de Delaware. I ha mostrat la seva intenció de ser també la primera cònjuge presidencial que continua mantenint una ocupació fora de la Casa Blanca. Perquè l’educació és la seva passió i el seu compromís, com ho és la família.

Enamorada de pare i fills

Alguna vegada ha dit que es va enamorar no només de Biden, sinó dels seus fills Beau i Hunter. Els va conèixer el 1975, només tres anys després que la tragèdia els colpegés quan la primera dona del demòcrata i la seva filla van morir en un accident de trànsit en el qual els nens també van resultar greument ferits. Als 26 anys ella ja tenia un divorci a l’esquena i es va resistir a acceptar les proposicions de matrimoni del llavors senador, «un autèntic cavaller», perquè necessitava descartar que aquesta unió tampoc arribés a bon port i creés potencialment un altre trauma de pèrdua als petits. Però dos anys després, a la cinquena petició i amb un ultimàtum, va donar el sí. El casament va tenir lloc el 1977. I la tercera filla de la família, Ashley, va arribar el 1981.

La mort de Beau Biden als 46 anys el 2015 per un càncer cerebral va arribar a allunyar-lo de la fe i l’església i li va deixar una marca que no oculta –«Soc capaç de sentir felicitat, sens dubte, però no és tan pura, no hi ha la màgia de la vida que solia sentir», va escriure el 2019 a On entra la llum, el seu tercer llibre després de dos per a nens). També va fer que donés el relleu que el fill gran de Biden, que va servir amb honors a l’Exèrcit i va ser fiscal general a Delaware, havia jugat com a confident polític per a Joe Biden.

En la tercera i definitiva lluita per la presidència del seu marit, ha exercit un paper rellevant, abocada a la campanya primer virtual i en les últimes setmanes en mítings i actes a tot el país. És un enllaç fonamental, per exemple, amb els hispans (i per reforçar-lo ha estat aprenent espanyol amb una aplicació). Va ser determinant en la històrica selecció com a candidata a vicepresidenta de Kamala Harris, per més que hagués rebut «com un cop de puny a l’estómac» un atac que la senadora va llançar a Biden en una discussió sobre la raça.

Per descomptat ha sigut ella qui ha estat ajudant la campanya demòcrata a integrar part de les propostes educatives de Bernie Sanders. La dona d’aquest, la Jane, que va ser president d’una universitat comunitària, ha lloat la seva autenticitat, un bé escàs i preuat a Washington, i ha destacat les seves arrels en la classe treballadora. De fet Jane Sanders va arribar a dir-li al seu marit: «Et votaria a tu per president però votaria la Jill com a primera dama si tingués opció».

Ferma amb el ‘bully’

Notícies relacionades

Igual que va plantar un cop de puny a un bully que havia tirat cucs a una de les seves quatre germanes petites, la doctora Biden ha defensat amb dents i ungles el seu marit i Hunter Biden dels viciosos atacs de Trump, que ha intentat sembrar sobre ells ombres de corrupció i ha explotat els problemes d’addicció del fill. Però sobretot ha sigut capaç de transmetre l’empatia i la decència que són senyals de la casa Biden.

«¿Com completem una família trencada?», va dir en el discurs virtual en la convenció aquest estiu, que va oferir des d’una aula d’institut buida com tantes altres per la pandèmia de coronavirus. «Igual que una nació, amb amor i comprensió i petits actes de bondat. Amb valentia. Amb fe infrangible. Ets allà per a l’altre en les coses grans i petites, una vegada i una altra». Eren més que paraules. És la seva lliçó vital.