el legislatiu

Eleccions als EUA: El Senat nord-americà continua empatat i podria decidir-se al gener

Dels tres escons que es mantenen en disputa, els republicans compten amb millors opcions d'aconseguir el seient disputat a l'estat de Carolina del Nord.

zentauroepp55738822 fotodeld a  renton  ee uu    03 11 2020   el operario charli201104190516

zentauroepp55738822 fotodeld a renton ee uu 03 11 2020 el operario charli201104190516 / STEPHEN BRASHEAR

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les eleccions al Senat nord-americà continuen empatades, ja que, fins a la matinada d’aquest divendres, tant demòcrates com republicans s’han assegurat 48 escons a la Cambra alta.

Dels tres escons que es mantenen en disputa, els republicans compten amb millors opcions d’aconseguir el seient disputat a l’estat de Carolina del Nord. Aquí, el senador republicà Thom Tillis manté un avantatge de l’1,8% respecte a Cal Cunningham, l’aspirant demòcrata, amb el 94% escrutat.

Geòrgia, la clau del Senat

No obstant, la carrera senatorial que podria canviar-ho tot és la que enfronta el senador republicà David Perdue amb l’aspirant demòcrata Jon Ossof. Amb el 94%, Perdue avantatja en gairebé tres punts Ossof. No obstant, només té el 50,2% dels vots.

Si en el que queda de recompte, caigués per sota del 50%, els dos candidats haurien d’enfrontar-se en una segona volta el mes de gener.

Això també passarà en l’altra carrera de Geòrgia per al Senat, on la senadora republicana Kelly Loeffler ha aconseguit vèncer un altre candidat republicà Doug Collins i s’enfrontarà al candidat demòcrata Raphael Warnock.

En el cas que els demòcrates obtinguessin la presidència, es podria dibuixar un escenari en què la majoria del Senat es decidís en aquestes dues carreres.

Notícies relacionades

Els republicans necessitarien vèncer en almenys una per aconseguir els 51 escons que donen la majoria i els demòcrates guanyar en dos per aconseguir un empat a 50 que es resoldria amb el vot de desempat de Kamala Harris en el seu rang de vicepresidenta.

De cara a les eleccions, els demòcrates necessitaven arrabassar tres escons als republicans per aconseguir la Cambra alta, una cosa que fins al moment no han aconseguit i que podria dificultar una possible presidència de Joe Biden, ja que els republicans podrien bloquejar els seus projectes legislatius.