Eleccions als EUA

Twitter i Facebook miren de combatre la desinformació de Trump

Les dues plataformes restringeixen les acusacions de frau llançades pel president i recorden als usuaris que encara no hi ha un guanyador dels comicis

undefined54439341 in this photo illustration  the twitter account of us presid200813160551

undefined54439341 in this photo illustration the twitter account of us presid200813160551 / OLIVIER DOULIERY

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb les eleccions dels Estats Units pendents del recompte d’estats clau, el president Donald Trump ha recorregut a les xarxes socials per llançar acusacions sense fonament que està sent víctima de frau electoral per beneficiar el seu rival Joe Biden i els demòcrates.

La reacció de Trump entrava dins del previst, com també ho han fet les respostes de les plataformes davant aquests missatges de desinformació. Twitter Facebook han optat per restringir aquests tuits, alertant els usuaris del perill d’aquestes afirmacions.

«Estan mirant de robar les eleccions. Mai els deixarem fer-ho. ¡Els vots no poden ser emesos després que es tanquin les urnes!», ha tuitejat el president. Davant aquests atacs, que no se sustenten en cap evidència empírica, Twitter ha optat per etiquetar el missatge com a «afirmació potencialment enganyosa sobre una elecció» i ha informat que, com ja va advertir fa mesos, aquesta desinformació viola les polítiques internes de la plataforma.

Durant la nit electoral i dimecres al matí, la xarxa social també ha restringit i marcat diferents tuits de Trump, que ha intensificat la seva estratègia a les xarxes d’atacar la integritat dels recomptes de vots per minvar així la confiança en el procés electoral nord-americà. Com molts experts assenyalaven, el recompte en els estats clau pendents per resoldre –Nevada, Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsilvània– pot allargar-se fins divendres. El recompte posterior del vot per correu i del vot a grans ciutats, majoritàriament demòcrates, fan més possible una victòria de Biden.

Tot i que Twitter està mirant de frenar la difusió de notícies falses, especialment des de comptes oficials, s’han reportat molts missatges d’‘influencers’ de cercles conservadors i de l’extrema dreta nord-americana que parlen de frau i que estan tenint un elevat volum d’interaccions.

Facebook informa de la falta de resultat

Per la seva part, Facebook ha optat per una estratègia més discreta i ha etiquetat alguns missatges del president a la xarxa social amb informació que contextualitza i contradiu les seves paraules, en un intent de reduir l’impacte de la desinformació llançada particularment per comptes republicans.

El gegant social ja va avançar fa una setmanes que després de la jornada electoral paralitzarà temporalment la propaganda política per evitar que es produeixin aquestes situacions de tensió, incertesa i de desconfiança amb el procés electoral dels EUA. No obstant, ja s’han reportat casos d’anuncis actius de congressistes republicans que insisteixen en aquesta idea d’un frau generalitzat.

Notícies relacionades

A més, tant Facebook com Instagram, part també de l’imperi de Mark Zuckerberg, han afegit notificacions en les seves aplicacions que avisen els usuaris que el recompte de vots encara no ha finalitzat i que, per tant, les eleccions presidencials encara estan en l’aire.

Tot i així, els tecnòlegs adverteixen que ja el 2016 els problemes generats o propagats per les xarxes socials van ser destapats després de les eleccions. Tot i que ara hi ha més escrutini sobre la seva activitat, caldrà esperar als pròxims dies i setmanes per tenir informes més detallats de l’actitud de les plataformes davant les notícies falses electorals,