El recompte electoral deixa una nit de vertigen als EUA

El vot avançat i per correu frena el degoteig de resultats i incrementa la tensió

cronoeeuu

cronoeeuu

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La nit no es preveia curta. La ingent quantitat de vot avançat i per correu feia preveure que els resultats finals trigarien a arribar. A aquesta incertesa s’hi ha sumat aquesta matinada la roda de premsa de Donald Trump per declarar la seva victòria amb milions de vots encara per escrutar. Un còctel perfecte que ha deixat una nit de vertigen als Estats Units, on esperen amb tensió el recompte final per saber qui serà el pròxim inquilí de la Casa Blanca. I, sobretot, per saber quin serà el rumb del país en els pròxims anys. 

El començament del recompte va recordar, en part, la nit electoral del 2016. Fa quatre anys, la candidata demòcrata, Hillary Clinton, va arrencar amb forces, però a poc a poc va anar veient com l’actual president dels EUA retallava distància i aconseguia 304 dels vots electorals. Al llarg d’aquesta matinada s’ha temut que passés una cosa similar i no es descarta que en les pròximes hores no s’acabi produint. 

En les primeres hores, el candidat republicà va començar avantatjant Biden per un escàs marge. No obstant, tot just un parell d’hores després que s’iniciés el recompte, Biden ha agafat la davantera. Amb els estats de Vermont (3), Virginia (13), Delaware (3), el Districte de Colúmbia (3), Maryland (10), Massachusetts (11) i New Jersey (14), el demòcrata es posava per davant de Trump amb 57 delegats electorals. L’actual president, en canvi, es mantenia amb 42 electors gràcies a Indiana (11), Kentucky (8), Virginia Occidental (5), Oklahoma (7) i Tennessee (11). 

Repetint esquemes

Tres hores després, els recolzaments rebuts per Biden ja superaven els vots que va obtenir Clinton en els anteriors comicis. L’estat de Nova York i de Nou Mèxic es decantaven per al candidat demòcrata que ja arribava als 119 vots, encara molt lluny dels 270 necessaris per aconseguir la presidència. No obstant, mantenia la distància amb Trump que, malgrat sumar els recolzaments de Dakota del NordDakota del SudWyomingLouisiana i Nebraska no arribava al centenar de vots.

Al llarg de la nit, semblava que el repartiment de territoris que va aixecar Trump a la presidència dels EUA el 2016 es podia repetir. Florida, un dels territoris en lliça que fa quatre anys va permetre al candidat republicà guanyar les eleccions, semblava que en un primer moment podia caure del costat de Biden. No obstant, finalment tornava a tenyir-se de vermell i a dibuixar un escenari similar al de les anteriors eleccions. 

Els estats clau

Notícies relacionades

Ja pels volts de les 2 de la matinada als Estat Units, el recompte s’ha alentit i la tensió ha començat a augmentar. El vot avançat i per correu feia que els territoris d’Alaska,  ArizonaNevadaWisconsinMichiganPennsilvàniaCarolina del Nord i Geòrgia quedessin en suspens. En aquests territoris, on de moment es desconeix de quin color es tenyiran, hi ha la clau de la Casa Blanca en una nit que ha sigut de vertigen. 

Independentment que els resultats d’aquests estats siguin clau per a l’elecció del pròxim president, Trump va comparèixer a les 2 del matí per declarar la seva victòria. «Per mi, hem guanyat aquestes eleccions», va sentenciar abans d’assenyalar que, en cas de guanyar els demòcrates, seria un «frau» i acudirien al Tribunal Suprem per impugnar els comicis.