24 nov 2020

Anar al contingut

ELECCIONS DELS ESTATS UNITS

¿Quan se sabran els resultats finals de les eleccions als EUA els 2020?

Cada estat oferirà les seves dades en moments diferents de la jornada, però no sabrem qui ha guanyat les eleccions presidencials fins a passats uns dies

Begoña González

03 November 2020, US, York: Workers of the Pennsylvania department of Elections count ballots in the 2020 presidential election. Photo: Miguel Juarez Lugo/ZUMA Wire/dpa

03 November 2020, US, York: Workers of the Pennsylvania department of Elections count ballots in the 2020 presidential election. Photo: Miguel Juarez Lugo/ZUMA Wire/dpa / DPA vía Europa Press (DPA vía Europa Press)

Aquest dimarts, 3 de novembre, els ciutadans dels EUA han votat per elegir el nou president del país. Malgrat això, els resultats finals de les eleccions no es coneixeran fins a ben entrat aquest dijous i dependran, en gran mesura, del sistema de recompte del vot per correu de cada estat, un vot que ha registrat en aquests comicis unes xifres rècord a causa de la pandèmia de coronavirus. [Seguiu els resultats de les eleccions als EUA en directe.]

El resultat en 5 dels estats clau –Pennsilvània, Michigan i Wisconsin, de l’anomenat Cinturó d’Acer, Arizona i Geòrgia– per decantar la balança en favor de Donald Trump o Joe Biden tardarà a saber-se. A Arizona, les projeccions donen la victòria a Biden. Però a la resta tenir els resultats pot tardar hores i fins i tot dies. Són 63 vots electorals decisius. A Pennsilvània, adverteixen que tardaran dies, i a Michigan no esperen tenir resultats fins d’aquí 24 hores. La secretària d’Estat de Michigan, Jocelyn Benson, ha assegurat que espera poder tenir una imatge «molt clara» de les eleccions a l’estat «en les pròximes 24 hores», per la qual cosa ha demanat «paciència».

Així, pot donar-se el cas que en les primeres hores el guanyador sigui un, i que el recompte del vot per correu capgiri el resultat. 

A causa que cada estat té les seves pròpies regles sobre com es compten i informen els vots, alguns informaran dels resultats abans que d’altres. Aquestes regles dispars també poden fer que els resultats inicials siguin enganyosos: els marges en alguns estats poden canviar cap als demòcrates a mesura que es compten les paperetes enviades per correu, perquè són el públic amb més tendència a votar de manera anticipada.

Així, podem deduir els resultats que estan ja gairebé complets, com és el cas dels de Floridaque ha decantat la balança per Trump. Carolina del Nord, en canvi, tardarà encara unes hores a oferir dades definitives tot i que, si els números resulten ser molt ajustats, podria tardar-se uns dies més a comptar tots els vots. 

Geòrgia i Texas tenen ja comptades la majoria de les paperetes amb victòria per al republicà, però el càlcul pot estendre’s fins dijous, i Wisconsin, d’altra banda, probablement emeti els resultats dimecres a la nitMichigan i Pennsilvània, per contra, probablement trigaran fins al final de la setmana a tenir un clar vencedor després de comptar tots els vots.

El vot per correu marca un rècord

La participació anticipada de les eleccions està marcant registres històrics a causa de la prevenció davant la pandèmia. Alguns mitjans, com ‘The New York Times’, estimen que ja s’han emès gairebé 100 milions de vots, bé per correu o als llocs de votació anticipada que es van instal·lar a tot el país abans de la jornada d’aquest dimarts.

Aquesta xifra equival a dos terços de la participació total que hi va haver en les eleccions del 2016 i a aproximadament el 43% dels votants registrats en àmbit nacional. En estats com Texas, han votat anticipadament més persones que en les eleccions que van enfrontar Hillary Clinton i Donald Trump.

Precisament, en aquest estat, el Tribunal Suprem ha desestimat una demanda del Partit Republicà perquè s’invalidessin 127.000 vots emesos per endavant a la ciutat de Houston per haver-se realitzat en un format que permetia als ciutadans votar des del cotxe.

Trump esperarà per cantar victòria

Després d’unes primeres declaracions en què reclamava que el resultat de les eleccions s’havia de conèixer la mateixa nit electoral, Trump ha reculat i ha assegurat que esperarà que es comptin els vots abans de reclamar la victòria en cas de ser el més votat. «No hi ha motius per estar jugant», ha dit en una entrevista aquest mateix dimarts.

En la majoria d’estats del Cinturó d’Òxid, clau per determinar la victòria en aquests comicis, els vots per correu es compten després que els vots presencials, així que els resultats podrien variar molt a mesura que avança el recompte, ja que s’espera que més republicans votin presencialment el mateix dimarts i més demòcrates per correu.