CRISI SANITÀRIA GLOBAL

Itàlia decreta el confinament domiciliari a la Llombardia, Piemont i Calàbria

El Govern divideix el país en àrees per colors, que indiquen el grau d'incidència de la pandèmia i determinen el grau de restriccions

zentauroepp55736468 rome  italy   03 11 2020   an ambulance arrives at the polic201104101644

zentauroepp55736468 rome italy 03 11 2020 an ambulance arrives at the polic201104101644 / GIUSEPPE LAMI

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El Govern del primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha reforçat les mesures per contenir la segona onada del coronavirus al país. Les noves restriccions entraran en vigor dijous i duraran fins al pròxim 3 de desembre. Entre les disposicions hi ha la imposició a tot el territori nacional d’un toc de queda nocturn des de les 22.00 fins a les 5.00 hores i la divisió del territori en tres tipus de zones en funció del risc de contagi.

Les zones seran identificades per colors: verd, taronja i vermell. Entre les més afectades per les mesures, les de color vermell, es troba la Llombardia, la regió més castigada per la pandèmia, Piemont i Calàbria, aquesta última per l’escàs sistema sanitari amb què compta. En aquestes zones es viurà una situació similar a la del confinament de la primavera passada, amb severes limitacions de moviment.

El decret estableix que els habitants d’aquestes zones no podran desplaçar-se entre localitats ni entrar ni sortir de les regions, tret de per feina o casos urgents. Les botigues es mantindran tancades, i també els bars i restaurants. Es podrà anar, no obstant, a les perruqueries i als centres estètics i sortir de casa per fer un tomb a prop del domicili i amb mascareta, obligatòria a l’aire lliure a tot el país. L’esport es realitzarà individualment. 

A la zona taronja, els casos de la Pulla i Sicília, també estaran limitats els desplaçaments i els bars, restaurants, pastisseries i gelateries es mantindran tancats, tot i que podran realitzar servei a domicili fins a les deu de la nit. A les zones verdes, es podrà circular lliurement des de les cinc del matí a les deu de la nit, però només per anar a treballar, en casos d’urgència (metge i hospital, farmàcia, etc.) i per comprar als comerços d’aliments. Els bar i restaurants tancaran a les sis de la tarda; els cines, museus i exposicions queden prohibits, i els centres comercials tancaran els caps de setmana i els dies festius.

El Govern recomana no utilitzar el transport públic, l’aforament del qual s’haurà de reduir fins al 50%. L’ensenyament secundari superior es farà tot a distància.

Comitès científics

Els criteris pels quals una regió canviarà de color són 21 i comprenen tots els aspectes implicats en la pandèmia. El Ministeri de Sanitat serà l’encarregat de determinar si una zona canvia o no de categoria. Entre els criteris es troba el nombre d’ocupació de llits hospitals i uci o el percentatge de contagis per PCR efectuats. Els presidents de les regions han demanat al Govern que participin en la decisions els comitès científics regionals.

Itàlia ha registrat 30.550 nous contagis de coronavirus en les últimes 24 hores, i 352 morts, aquest últim el segon augment més gran des de mitjans del mes de maig, segons el butlletí divulgat pel Ministeri de Sanitat. D’aquesta manera el país torna a superar les 30.000 noves infeccions un sol dia, una cosa que no ocorria des de dissabte. Aquest dimecres es van realitzar més tests, gairebé 212.000.

Notícies relacionades

El director general de Prevenció del Ministeri, Giovanni Rezza, ha parlat en roda de premsa d’una «certa estabilització» en aquestes dades elevades, tot i que ha assegurat que encara no es poden acarar els efectes de les restriccions més recents contra la pandèmia.

A Itàlia s’han contagiat ja 790.377 persones des del començament de l’emergència, a mitjans del febrer passat, de les quals 39.764 persones han perdut la vida. Els 352 morts de les últimes 24 hores és el segon augment més gran des de principis de maig.