ANÀLISI DEL VOT

El mur de testosterona de Trump

Els homes i les bases republicanes mantenen a la superfície el president en aquests comicis

zentauroepp55714250 trump201102105640

zentauroepp55714250 trump201102105640 / JUSTIN SULLIVAN

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En els gairebé quatre anys de la seva presidència, Donald Trump mai ha mirat de ser el president de tots els nord-americans. Ha governat amb la ment posada en les seves bases, sense mirar de bastir ponts i prioritzant els seus interessos polítics als interessos col·lectius. «Trump és el primer president des que soc viu que no mira d’unir el poble nord-americà, ni tan sols ho pretén», va arribar a dir el general James Mattis, republicà i secretari de Defensa durant els seus primers dos anys de mandat.

Aquesta política s’ha reflectit en els resultats provisionals de dimarts, segons les primeres enquestes a peu d’urna. Si Trump s’ha mantingut a la superfície és en gran manera pel recolzament aclaparador del seu partit i dels homes, principalment blancs, tot i que ha esgarrapat també recolzaments entre els homes negres i hispans.

El sud del país, els estats rurals i les petites ciutats han tornat a ser la seva taula de salvació, l’Amèrica més temorosa dels canvis socials, a la qual Trump fa sentir-se bé apel·lant a les glòries del seu passat més acrític i repetint-los que són la columna vertebral del país per més que el desenvolupament econòmic hagi passat de llarg per deixar-los a la cuneta.

El nucli dur del trumpisme

Però no totes les seves bases han seguit creient-se a ulls clucs les seves promeses, els seus intents en gran manera fallits de renegociar la relació comercial amb el món o tornar el vigor industrial a regions traïdes per l’automatització i el mercat persa de la globalització. El president hauria perdut fins a 11 punts de suport respecte al 2016 entre els homes blancs sense titulació universitària, aquests obrers que continuen constituint el nucli dur del trumpisme, segons les enquestes a peu d’urna de la CNN.

Una tònica aplicable al vot de tot l’home blanc, que ha passat a guanyar per 18 punts davant els 31 de fa quatre anys. Fins a cert punt, ho ha compensat amb el seu millor resultat entre els homes hispans i negres, bombardejats per la seva campanya i els seus aliats amb milions d’anuncis negatius de Joe Biden, que acusaven, entre altres coses, d’haver destruït «milions de vides afroamericanes» amb el seu recolzament a les polítiques carceràries de Bill Clinton.

Les dones han continuat votant demòcrata de manera majoritària, donant a Biden un avantatge de 13 punts, el mateix que va obtenir Hillary Clinton. El fet destacat en els sondejos de la CNN és que les dones amb educació superior haurien canviat de bàndol per donar suport al president per un punt d’avantatge sobre el seu rival.

Notícies relacionades

Trump ha aconseguit a més fer dels votants republicans un fortí sense gairebé fissures, malgrat els diners que s’han gastat organitzacions de desafectes del partit com el Lincoln Project o els intents de Biden per acostar-se als seus quadros més moderats. D’un 90% de recolzament el 2016 ha passat al 93%.

Tampoc hi ha hagut la deserció que s’esperava entre els pensionistes, els més castigats per la pandèmia, un tema secundari per al votant republicà, molt més preocupat per l’economia i la seguretat. Els més grans de 45 anys són la base del trumpisme, un moviment que tardarà a desaparèixer, per més que el magnat perdi les eleccions.