Debat social

Polònia defensa al carrer el dret a l'avortament

Milers de persones es manifesten durant dies consecutius contra la sentència que prohibeix avortar en gairebé tots els supòsits

La pressió popular aconsegueix que el Govern permeti interrompre l'embaràs en cas de malformació molt greu del fetus

zentauroepp55634749 people take part in a protest against the ruling by poland s201030120050

zentauroepp55634749 people take part in a protest against the ruling by poland s201030120050 / AGENCJA GAZETA

3
Es llegeix en minuts
Gabrielle Colchen

Polònia està vivint protestes històriques després de la prohibició gairebé total d’avortar al país. Els manifestants, que van superar el mig milió aquest divendres a Varsòvia després de set dies consecutius de protestes, demanen la dimissió del Govern. El Tribunal Constitucional polonès va invalidar la setmana passada l’article que permetia a les dones avortar en cas de malformació del fetus, cosa que portarà a un augment dels avortaments clandestins. La pressió popular ha fet que el Govern estigui disposat a suavitzar les directrius de la sentència del Constitucional i permeti avortar en el cas que el fetus no sigui viable.

Els carrers de la capital, Varsòvia, i altres ciutats com Gdansk, Cracòvia, Gdynia, Poznan i Wroclaw són escenari de multitudinàries protestes des de fa més d’una setmana. Marta Paczkowska, coordinadora de l’oficina de la Federació per a Dones i Planificació Familiar de Polònia, explica que aquestes manifestacions «no tenen precedent». «No havíem vist protestes tan importants des de la caiguda del comunisme», explica a EL PERIÓDICO.

El moviment s’ha ampliat i està integrat no només per dones, sinó també per homes que han decidit sortir al carrer. Paczkowska explica que «el límit s’ha superat, la gent està tan enfadada que fins i tot persones que mai s’han manifestat en favor de l’avortament abans s’han despertat». Les manifestacions van més enllà de la qüestió de la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE). Una gran part de la societat està cansada del partit ultradretà Llei i Justícia (PiS), que lidera una coalició a Polònia amb majoria absoluta. «La gent no només es manifesta contra les restriccions a l’avortament sinó contra el Govern i el partit ultraconservador que està en el poder des del 2015», descriu Paczkowska.

Una estratègia política

El Tribunal Constitucional de Polònia, a demanda de diversos parlamentaris del PiS, ha restringit l’accés a l’avortament en casos de malformació del fetus, cosa que representa el 97% dels avortaments anuals, amb l’argument que aquest tipus d’avortament és una forma d’eugenèsia que va en contra de la dignitat humana. Segons Paczkowska, el partit liderat pel controvertit Jaroslaw Kaczynski utilitza l’excusa del risc d’eugenèsia per obtenir el recolzament de la fracció més conservadora de la societat en la seva lluita política.

Com que la decisió va ser presa pel Tribunal Constitucional «és pràcticament immutable» deplora Paczkowska. Les protestes no han sigut en va i manifestants han aconseguit una petita victòria gràcies a la pressió al carrer: un nou projecte de llei autoritzarà l’avortament en cas de malformació molt greu del fetus. 

Polònia ocupava ja la segona posició en la llista de països europeus amb reglamentacions més dures sobre l’avortament que el prohibeix sense excepcions. La llei polonesa permetia avortar en només tres excepcions: violació de la dona o incest, alt risc per a la salut de la dona i malformació del fetus. El país de 38 milions d’habitants realitza oficialment 1.110 avortaments cada any, una xifra baixa en comparació amb altres països europeus.

Un perill per a la dona

L’avortament il·legal o en països veïns és una sortida habitual per a les dones poloneses i representa al voltant de 120.000 interrupcions voluntàries de l’embaràs per any. Aquestes pràctiques perilloses augmentaran encara més. La treballadora social Marta Paczkowska està particularment preocupada per les dones sense recursos econòmics. «Les dones han de viatjar a un altre país europeu per avortar o comprar pastilles a internet, però ¿com s’ho faran les dones que no tenen diners?», lamenta Paczkowska.

Tot i que la llei polonesa no sanciona la dona per avortar, totes les persones que ajuden una dona a portar a terme una interrupció de l’embaràs il·legalment s’exposen a fins a 3 anys de presó. Amb la controvertida sentència judicial, les dones hauran de portar a terme el seu embaràs tot i que el fetus tingui malformacions greus, cosa que representa una dura prova psicològica per a la dona.

Difícil accés a la contracepció

Al país, mana l’educació religiosa i aquesta és una barrera a l’educació sexual. La treballadora social polonesa explica que des del 2015, l’accés a la contracepció i a l’educació sexual ha disminuït a causa del «rentat de cervell» de l’Església. Al mateix temps que Polònia dificulta l’accés a l’avortament, també és el país d’Europa que més restringeix l’accés a la contracepció.

Notícies relacionades

Practicar un avortament, fins i tot quan és legal, és un pedregós camí per a la dona. Només 1.000 hospitals poden practicar avortaments a tot Polònia. És també comú que els doctors es neguin a interrompre l’embaràs per clàusula de consciència, cosa que dificulta més el procés.

La societat polonesa continua sent molt catòlica, ja que el 92% dels polonesos es consideren seguidors d’aquesta religió, segons l’Institut de l’Estadística de l’Església de Polònia el 2017. No obstant, Marta Paczkowska explica que el 69% de la societat polonesa està a favor que «les dones puguin elegir». Tot i que la mentalitat de la part més tradicional de la societat xoca amb la joventut, els ultraconservadors representen una minoria, cosa que explica que el moviment de contestació sigui tan massiu. «Hem de mostrar-los que no abandonem, que continuem lluitant pels nostres drets, és l’única cosa que podem fer», conclou l’assistenta social.