Demanen la dimissió del president

Més de 250 detinguts en les protestes de l'oposició a Bielorússia

Es denuncien pràctiques «brutals» de la policia en contra dels manifestants, que fa més de dos mesos que protesten contra el president Lukaixenko

zentauroepp55530879 bielorrusia201022125417

zentauroepp55530879 bielorrusia201022125417 / STR

2
Es llegeix en minuts
DPA

Almenys 254 persones han sigut detingudes durant les noves manifestacions multitudinàries d’aquest diumenge contra el president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko. Les forces de seguretat han dispersat aquest diumenge trets a l’aire a les desenes de milers d’assistents que han tornat a prendre, per dotzè cap de setmana consecutiu, el centre de la capital del país, Minsk.

El grup pro drets humans Viasna ha publicat un llistat detallat amb els noms dels 254 detinguts, mentre que testimonis han publicat imatges de vehicles tot terreny amb metralladores al sostre que circulaven pels carrers de la capital.

Els agents han fet servir a més granades de so i atordidores i diverses fonts informen de tàctiques «brutals» de la policia per emportar-se els detinguts. A més s’han tancat estacions de metro i s’ha suspès el trànsit d’internet mòbil per dificultar la convocatòria.

No hi ha dades verificables, però tot apunta que l’assistència ha sigut sensiblement inferior a la de la manifestació de diumenge passat, quan hi van participar més de 100.000 persones.

L’oposició havia anomenat aquesta protesta la «Marxa contra el terror» contra el president, que «ha declarat la guerra al seu propi poble», segons van comentar els organitzadors a Facebook, des de la seva polèmica victòria a les eleccions d’agost, que van degenerar en disturbis i la fugida dels opositors al president, a qui acusen de manipular els comicis.

Dissabte es va produir com cada dissabte una nova marxa de dones en la qual segons Viasna es van produir almenys 40 detencions. A més hi ha vaga indefinida en diverses indústries del país i s’ha expulsat estudiants universitaris per promoure les protestes.

Lukaixenko havia assenyalat que podria continuar reprimint els manifestants en els últims dies. «Ja n’hi ha prou. No retrocedirem. Si algú toca un membre de les forces de seguretat, ha d’anar-se’n almenys sense mans», va avisar aquest divendres a l’inaugurar el seu nou ministre de l’Interior, Ivan Kubrakov, l’excap de la força policial de Minsk.

Aquest diumenge s’ha informat a més del tancament de les fronteres del país, oficialment per evitar la propagació de la pandèmia de coronavirus, tot i que des de la veïna Lituània qüestionen aquests motius.

Notícies relacionades

Les protestes contra Lukaixenko han continuat des de les disputades eleccions presidencials del 9 d’agost, amb diverses morts, centenars de ferits i més de 10.000 arrestos des d’aleshores.

Els manifestants demanen l’alliberament de tots els presos polítics, la dimissió de Lukaixenko i noves eleccions lliures i justes després que el mandatari fos oficialment declarat guanyador de les eleccions amb el 80,1 per cent dels vots després de 26 anys al càrrec. L’oposició, no obstant, diu que la votació va ser manipulada.

Temes:

Bielorússia