nou atemptat a frança

Almenys un ferit en un tiroteig prop d'una església ortodoxa de Lió

La víctima és un sacerdot ortodox, segons un mitjà francès, i l'atacant, un home d'uns 40 anys que ha fugit

La policia ha detingut un sospitós per l'«intent d'assassinat», i per ara la Fiscalia antiterrorista es manté al marge de la investigació

Police secures a street after a Greek Orthodox priest was shot and injured at a church in the centre of Lyon, France October 31, 2020. REUTERS/Cecile Mantovani

Police secures a street after a Greek Orthodox priest was shot and injured at a church in the centre of Lyon, France October 31, 2020. REUTERS/Cecile Mantovani / CECILE MANTOVANI (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una persona ha resultat ferida de diversos trets aquest dissabte prop d’una església ortodoxa de la ciutat francesa de Lió, segons han confirmat fonts policials i d’emergències al mitjà ‘Lyon Magazine’.

L’incident ha tingut lloc al voltant de les 16.00 hores al carrer de Saint-Lazar i la víctima ha sigut traslladada conscient a l’hospital, amb «mal a l’abdomen». Hi ha hagut un detingut.

Una escopeta retallada

A la zona, que es troba acordonada per les forces de l’ordre, el religiós va ser evacuat en llitera i la seva vida corre perill, segons van indicar fonts policials. Segons la cadena de televisió «BFMTV», el ferit és un sacerdot d’origen grec de 52 anys.

Segons els primers elements de la investigació, l’agressor va efectuar dos trets amb un fusell amb el canó retallat quan el religiós es disposava a tancar la seva església, un temple ortodox grec situat al districte 7 de la tercera ciutat de França, al barri conegut com a Jean Macé.

Zona acordonada per la policia

La policia francesa va desplegar un important desplegament d’agents a la recerca de l’agressor, mentre va acordonar la zona i va demanar a través de les xarxes socials que s’eviti el barri afectat.

Una persona que respon a la descripció de l’autor de dos trets ha sigut detinguda, va indicar la fiscalia, que va assenyalar que s’està tractant de verificar si l’arrestat és el responsable d’aquest atac.  «Una persona que pot correspondre als elements donats pels primers testimonis ha sigut arrestada», va indicar el fiscal, Nicolas Jacquet, en un comunicat, en el qual va assenyalar que l’individu no estava armat en el moment de la detenció. Jacquet va assenyalar que «les verificacions prossegueixen sobre la seva eventual implicació». 

190 centímetres d’altura i gavardina llarga i fosca

Segons els testimonis, l’autor dels trets, que van deixar el clergue entre la vida i la mort, mesurava 190 centímetres i vestia una gavardina llarga i fosca.  El diari local ‘Le Progres’ va indicar que l’arrest havia tingut lloc en un restaurant de menjar ràpid turc al districte 3, mentre que l’atac s’havia produït en un centre ortodox al 7. 

El clergue, de 52 anys i origen grec, que exercia com a arxipreste del temple de confessió ortodoxa hel·lena, va rebre dos trets a l’abdomen, el segon a boca de canó. Les detonacions van alertar diversos veïns i una patrulla de la policia municipal, que va acudir al lloc dels fets i va veure un home a la fuga i el clergue ferit.  Després d’atendre’l al lloc, va ser traslladat a un hospital pròxim, on el seu pronòstic és reservat

Investigació per «intent d’assassinat»

La Fiscalia de Lió va obrir una investigació per «intent d’assassinat» mentre va assenyalar que no es descarta cap hipòtesi sobre el mòbil de l’atac. La Fiscalia antiterrorista, amb la qual està en contacte estret, de moment no s’ha encarregat de les indagacions. 

L’atac es produeix dos dies després que tres persones fossin degollades en una basílica catòlica de Niça, cosa que va portar al Govern francès a reforçar la seguretat en temples religiosos en vigílies de la festivitat de Tots Sants.

El primer ministre acudeix a la cèl·lula de crisi oberta a París

Notícies relacionades

El primer ministre, Jean Castex, va posar fi a una visita que estava efectuant a Bretanya per acudir a la cèl·lula de crisi oberta a París pel ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, per tal de fer un seguiment de la situació.

Castex es trobava precisament a Saint-Etienne-de-Rouvray, escenari de l’assassinat d’un capellà catòlic el 2016 en mans d’un islamista, per comprovar el reforç de seguretat de llocs religiosos. «Vull garantir a tots els ciutadans que podran practicar el seu culte amb tota llibertat i en total seguretat», va dir el cap del Govern davant els periodistes.