PARTIT REPUBLICÀ

Eleccions EUA 2020: El programa electoral de Trump en 8 claus

El president nord-americà ha presentat a la seva web una llista amb les promeses complertes de la seva anterior campanya el 2016

zentauroepp55500237 topshot   us president donald trump arrives for a rally at t201020185414

zentauroepp55500237 topshot us president donald trump arrives for a rally at t201020185414 / MANDEL NGAN

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El candidat republicà a la presidència dels Estats Units i actual president, Donald Trump, es presenta a aquests comicis sense un programa electoral clar i públic. Tant és així, que en la seva pròpia pàgina web de la campanya, en lloc d’explicar les propostes que presenta als seus ciutadans i possibles votants per a aquest 2020, ha preferit recollir una sèrie de promeses electorals complertes que va efectuar a l’anterior campanya, el 2016. Malgrat això, de les seves intervencions públiques es poden extreure algunes promeses. 

Impostos

En la passada campanya electoral, Trump ja es va comprometre a rebaixar les taxes de rendes corporatives un 35%. Malgrat que no ha aconseguit aquesta rebaixa, el mandatari ha reduït les contribucions de les empreses fins un 21%. A més, Trump ha enarborat sempre la suposada bandera en defensa dels treballadors. Per ell, una manera de portar a terme aquesta defensa consisteix a aplicar grans rebaixes d’impostos als ciutadans, una mesura que ha portat a terme però que caducarà aviat. 

El seu objectiu en aquesta pròxima legislatura és renovar la reducció d’impostos aplicada als ciutadans de classe treballadora i continuar rebaixant les taxes de les rendes corporatives fins al límit promès en la seva campanya anterior. El més significatiu de la rebaixa d’impostos de Trump, no obstant, és que ha acabat beneficiant fonamentalment les rendes més altes, malgrat que havia sigut una de les seves promeses estrella per guanyar-se el favor dels assalariats.

Gestió del coronavirus

Funcionaris de salut pública del Govern de Trump han instat els nord-americans a practicar el distanciament social i utilitzar mascaretes per frenar la propagació del virus. No obstant, el mateix president (que va acabar contagiat de Covid, com diversos membres del seu equip) ha sigut reticent a utilitzar mascareta en públic i les ha arribat a menysprear durant els seus mítings.

Trump ha mirat de justificar el descontrol de la pandèmia i el repunt dels contagis en la majoria dels estats per l’augment de les proves de detecció realitzades. Les va descriure com «armes de doble tall», perquè com més se’n fan, més casos apareixen. Després, és clar, va dir que aquest comentari només havia sigut una broma.

Medi ambient

Des que va aconseguir la presidència, Trump ha anat revertint els avenços en la lluita contra el canvi climàtic, inclosos els límits d’emissions de diòxid de carboni de les plantes energètiques i els vehicles. En aquesta línia, el president dels EUA va retirar el seu país de l’acord pel clima de París, que obligava a reduir les emissions un 28% per al 2050.

En una altra decisió controvertida, Trump va obrir el Refugi Nacional de Vida Natural de l’Àrtic, un immens santuari protegit a Alaska, a les prospeccions de gas i petroli. En els seus discursos sempre assegura que continuarà per la mateixa línia si és reelegit i que continuarà revertint les regulacions que limiten el desenvolupament de les energies fòssils.

Immigració

Trump va prometre continuar la construcció del mur a la frontera entre els Estats Units i Mèxic. Dels 1.162 quilòmetres ambicionats ha aconseguit pressupostar fins ara 716 quilòmetres. Així mateix, ha fet passos per restringir l’emigració per llaços familiars i eliminar la loteria de permisos de residència (‘green card’). El president defensa que la meritocràcia ha de ser la base del sistema migratori.

Qüestió racial

Trump no ha elaborat com a tal una estratègia per acabar amb la desigualtat racial del país, però ha promès acabar amb les altes taxes d’atur de la població negra i recuperar els nivells prepandèmics d’ocupació. A més, ha promès fomentar els petits negocis de les minories racials.

De la mateixa manera s’ha proposat expandir les «zones d’oportunitat», per fomentar la inversió en els barris més desfavorits. En altres arestes del mateix tema, el president ha sigut acusat d’emparar la violència policial i protegir els moviments supremacistes, al no condemnar amb prou contundència els atacs racistes dels últims mesos. El fins i tot ha acusat el seu rival demòcrata, Joe Biden, de voler «abolir la policia» per haver proposat, entre altres mesures, la creació d’una comissió nacional de vigilància per reformar els cossos policials.

Les relacions amb la Xina

Trump va fer campanya amb la promesa de prioritzar els interessos econòmics dels Estats Units i ha insistit que l’«Amèrica, primer» no significa «Amèrica, sola». Quant al comerç, Trump ha adoptat una postura de línia dura sobre la Xina, juntament amb una política per protegir els fabricants locals de la competència estrangera.

Al llarg del seu primer mandat, el president ha renegociat acords comercials que considerava injustos per als EUA, com el Nafta, amb el Canadà i Mèxic, i n’ha abandonat d’altres, com l’Associació Transpacífica, amb diversos països asiàtics i oceànics. L’enfortiment del sistema multilateral no passa precisament per ser una de les seves prioritats.

Programa de salut

Trump va fer campanya el 2016 amb la promesa de derogar la llei de sanitat impulsada per Barack Obama. Tot i que no ha arribat a una derogació completa, l’Administració republicana ha aconseguit desfer parts d’aquesta llei, inclòs el mandat individual, que obligava tots els nord-americans a contractar una assegurança.

Si no en tenien, havien de pagar una multa. El president Trump també va prometre reduir els preus dels medicaments als Estats Units, i al juliol va introduir mesures per rebaixar-ne els preus i incrementar la importació de medicaments més barats de l’estranger, tot i que alguns analistes de la indústria han dit que no tindrien gaire efecte.

Economia

Notícies relacionades

Els últims quatre anys de mandat, Trump ha revertit les regulacions federals sobre les empreses, ha promulgat retallades d’impostos corporatives i ha firmat ordres executives que recolzen la preferència pels productes fabricats al país.

Des del gener del 2017, els Estats Units han creat més de 480.000 llocs de treball al sector manufacturer, tot i que els analistes han assegurat que el creixement en el sector s’està desaccelerant. Quant a les polítiques aranzelàries, Trump ha apostat pel proteccionisme, amb la intenció de revifar la indústria nord-americana, i ha defensat la necessitat de portar de tornada la producció al territori nord-americà per ampliar la independència econòmica del país.