PANDÈMIA DE COVID

Un cas asimptomàtic provoca tests als cinc milions d'habitants de Kashgar

Del testatge massiu n'han emergit ja 137 casos, tots asimptomàtics, segons la premsa local

undefined55601391 commuters wearing face masks to help curb the spread of the 201026125850

undefined55601391 commuters wearing face masks to help curb the spread of the 201026125850 / Andy Wong

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Ara és Kashgar, enclavament de reminiscències mítiques, parada obligatòria en aquella mil·lenària ruta de la seda i bressol de l’ètnia uigur. Els seus gairebé cinc milions d’habitants estan sent testats a la carrera després que fos detectat un positiu asimptomàtic dissabte. Diumenge al migdia ja s’havia cobert la meitat de la població i demà dimarts haurà conclòs la missió. Abans va ser Wuhan o Qingdao: amb un grapat de casos n’hi va haver prou perquè tota una ciutat fos tancada i la seva població analitzada. Kashgar porta la fórmula a l’extrem: n’hi ha hagut prou amb un. 

Del testatge massiu n’han emergit ja 137 casos, tots asimptomàtics, segons la premsa local. L’origen del brot és una noia de 17 anys que treballa en una fàbrica de roba al comtat de Shufu, als voltants de Kashgar, i que en una anàlisi rutinària va donar positiu. Les proves immediates sobre els 800 treballadors van resultar negatives i en la reconstrucció dels seus passos es va arribar fins a la fàbrica dels seus pares, que la noia havia visitat una setmana enrere per sopar. Tots els casos estan vinculats a aquesta fàbrica. 

El brot ha provocat la reacció a l’ús, amb estrictes restriccions de moviment internes i externes. Més de la meitat de vols havien sigut cancel·lats ja dissabte, el mateix dia en què va sorgir el primer positiu, i la sortida de Kashgar exigeix ara una prova amb resultat negatiu. Totes les escoles es mantindran tancades fins a la setmana vinent, tot i que els centres comercials i supermercats continuen oberts.  

País blindat

Notícies relacionades

El país del qual va sorgir la pandèmia a finals de l’any passat és avui el més blindat. La majoria dels positius són viatgers arribats de l’estranger, que són ràpidament detectats a l’aeroport o en la posterior quarantena hotelera. Una dotzena de contagis registrats a mitjans d’octubre a la costanera ciutat de Qingdao va tallar una ratxa de dos mesos sense infeccions locals. Aquest és el segon brot que afecta la província de Xinjiang, a l’extrem més occidental del país i fronterera amb l’Afganistan, el Tadjikistan i el Pakistan. Una cadena de contagis localitzats el juliol a la capital, Urumqi, va justificar el ferm tancament provincial durant cinc setmanes fins i tot en ciutats a centenars de quilòmetres. Xinjiang, bressol de l’ètnia uigur, ocupa l’interès internacional en els últims mesos per les polítiques repressives i el desplaçament forçós de la població local cap a camps d’internament que Pequín justifica en la seva lluita contra el terrorisme integrista.  

Algunes veus científiques han posat en dubte la necessitat dels testatges de ciutats senceres per uns quants casos localitzats. Fins i tot Wu Zunyou, cap epidemiòleg del Centre de Prevenció i Control de Malalties, va suggerir la setmana passada que n’hi hauria prou amb practicar les proves en el focus del brot i estendre-les fins a una àrea raonable si no sorgien més casos. Però Pequín segueix aferrada a una fórmula que peca més per excés que per defecte i que manté el virus a ratlla quan el món lidia amb segones onades i tocs de queda. 

Temes:

Xina Coronavirus