malgrat la guerra comercial

Trump té un compte a la Xina, segons 'The New York Times'

Aquest dipòsit no apareix entre les dades financeres fetes públiques pel president nord-americà

zentauroepp55354709 inter201010202807

zentauroepp55354709 inter201010202807 / Alex Brandon

3
Es llegeix en minuts
Efe

El president dels EUA, Donald Trump, que manté una guerra comercial i política amb el Govern de Pequín té, no obstant, un compte bancari a la Xina, segons va revelar aquest dimecres ‘The New York Times’, en una investigació sobre els negocis del mandatari.

El compte està controlat per la companyia Trump International Hotels Management, va pagar impostos al país asiàtic entre els anys 2013 i 2015 i es va crear «per explorar el potencial d’ofertes hoteleres a Àsia», assegura el diari novaiorquès. 

Mentre Trump critica les empreses nord-americanes que fan negocis amb la Xina, la seva pròpia història comercial és plena d’acords financers a l’estranger, i alguns han involucrat l’estat xinès. 

Així i mentre pressiona el seu opositor, el demòcrata Joe Bien, amb preguntes sobre la seva posició respecte a la Xina, els impostos del president Trump revelen detalls sobre les seves pròpies activitats al país asiàtic, incloent-hi aquest compte bancari prèviament desconegut.

Les crítiques a Biden

Segons ‘NYT’, Trump i els seus aliats han mirat, durant tota la campanya electoral, de pintar el candidat demòcrata com un polític tou amb la Xina, en part assenyalant els negocis que el fill de Biden ha realitzat en aquest país. 

No obstant, la Xina és una de les tres úniques nacions estrangeres, les altres són la Gran Bretanya i Irlanda, on Trump manté un compte bancari, segons una anàlisi dels registres fiscals del president, que van ser obtinguts per ‘The New York Times’. 

Aquests comptes estrangers no apareixen entre les dades financeres fetes públiques per Trump, en què ha d’enumerar els actius personals, perquè es mantenen sota noms corporatius. 

I els registres d’impostos no inclouen detalls sobre quants diners podria haver transferit a través dels comptes a l’estranger, tot i que el Servei d’Impostos Interns dels EUA requereix que els contribuents informin de la part dels seus ingressos obtinguts en altres països. 

Els comptes britànics i irlandesos estan en mans de companyies que operen els camps de golf de Trump a Escòcia i Irlanda, que regularment reporten milions de dòlars en ingressos d’aquests països.

«Mai es va materialitzar cap acord»

Trump International Hotels Management va informar de la facturació de només uns pocs milers de dòlars de la Xina (188.561 dòlars). Alan Garten, advocat de l’Organització Trump, va dir al diari que l’empresa havia «obert un compte en un banc xinès que té oficines als Estats Units per pagar els impostos locals», associats amb els esforços per fer negocis allà. 

Va afegir que la companyia havia obert el compte després d’establir una oficina a la Xina «per explorar el potencial d’ofertes hoteleres a Àsia».

«Mai es va materialitzar cap acord, transacció o altres activitats comercials i, des del 2015, l’oficina s’ha mantingut inactiva», va afegir Garten i «tot i que el compte bancari es manté obert, mai s’ha utilitzat per a cap altre propòsit».

Igual que amb Rússia, on va explorar sense èxit projectes d’hotels i torres a Moscou, Trump ha buscat durant molt temps un acord per operar a la Xina. 

Els seus esforços es remunten almenys al 2006, quan va presentar sol·licituds de marques registrades a Hong Kong i el continent. Moltes aprovacions del govern xinès es van produir després de convertir-es en president. 

La filla del president, Ivanka Trump, també va obtenir les aprovacions de marques comercials xineses per al seu negoci després d’unir-se al personal de la Casa Blanca.

És difícil determinar amb precisió, a partir dels registres fiscals, quants diners ha gastat Trump mirant d’aconseguir negocis a la Xina, reconeix el rotatiu. 

Els registres mostren que ha invertit almenys 192.000 dòlars en cinc petites empreses creades específicament per realitzar-hi projectes al llarg dels anys. 

Aquestes empreses van necessitar almenys 97.400 dòlars en despeses comercials des del 2010, incloent-hi alguns pagaments menors per impostos i tarifes comptables el 2018.

Notícies relacionades

Fora de la Xina, Trump ha tingut més èxit atraient compradors xinesos adinerats per a les seves propietats en altres països. 

Els seus hotels i torres a Las Vegas i Vancouver, Colúmbia Britànica, llocs coneguts per atraure inversors immobiliaris xinesos, han trobat nombrosos compradors d’aquest país i, en almenys un cas, van cridar l’atenció de l’Oficina Federal d’Investigacions, precisa el diari.