RESPOSTA DE MOSCOU

Rússia desmenteix les acusacions de pirateig a França i els Jocs Olímpics

El portaveu del Kremlin creu que les imputacions de sis presumptes membres del GRU als EUA constitueixen un nou exemple de «russofòbia»

zentauroepp55496271 washington  united states   19 10 2020   a poster showing si201020163016

zentauroepp55496271 washington united states 19 10 2020 a poster showing si201020163016 / Andrew Harnik POOL

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Idèntics arguments, idèntics desmentiments. Han passat ja quatre anys des que apareguessin les primeres acusacions contra Rússia de pirateig i ingerència durant la recta final de les eleccions presidencials del 2016, que van portar Donald Trump a la Casa Blanca, però les autoritats de Moscou continuen responent amb les mateixes paraules en cada ocasió en què se’ls assenyala amb el dit acusador per planejar i portar a terme atacs cibernètics  i operacions d’interferència en països occidentals.  

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha reaccionat amb duresa a la inculpació, per part de la justícia nord-americana, de sis agents del GRU, el temut servei d’intel·ligència militar rus. Aquests fets «mostren una russofòbia frenètica que no té res a veure amb la realitat», ha declarat. Segons aquest responsable, una de les poques persones autoritzades per parlar en nom del president Vladímir Putin, hi ha «una tendència a acusar Rússia i els seus serveis secrets de tots els pecats», ha continuat.

Entre les acusacions contra els presumptes agents informàtics russos del grup Sandworm hi ha una campanya per interferir en les eleccions presidencials franceses del 2017 i sabotatges en els Jocs Olímpics, una cita esportiva que, des de l’any 2018, es porta a terme sense la presència oficial d’una delegació de Rússia pel dopatge d’Estat que les autoritats del país impulsen entre els seus esportistes d’elit.

Les disfuncions que es van viure durant la cerimònia inaugural dels Jocs d’Hivern a Corea del Sud el 2018, amb milers de computadors relacionats amb l’esdeveniment inutilitzats, van tenir el seu origen, segons el plec acusatori, a Rússia i no a Corea del Nord, com es va pensar al principi. Aquest mateix dilluns, els serveis secrets dels EUA i el Regne Unit han advertit que els mateixos pirates informàtics han fet tasques de reconeixement per mirar de fer el mateix en la cita olímpica que s’ha de celebrar a Tòquio l’estiu que ve.

«Cap atac cibernètic»

«Ni la Federació Russa ni els serveis especials han fet mai cap atac cibernètic, especialment contra els Jocs Olímpics», ha emfatitzat el portaveu presidencial rus.

Una dona fotografia l’anella olímpica a prop de l’estadi de Tòquio / AFRANCK ROBICHON (EFE)

Notícies relacionades

El fiscal nord-americà no fa cap menció de possibles atacs destinats a alterar o influir en les presidencials del 3 de novembre. A l’actual campanya electoral, les acusacions d’ingerència i pirateig no han tingut de moment l’impacte del que va passar el 2016.

Això sí, s’acaba de saber que els serveis nord-americans van advertir a la Casa Blanca que Rudolf Giuliani, un dels més fidels aliats de Trump, estava sent l’«objectiu» d’una campanya d’influència dissenyada per la intel·ligència russa «amb l’objectiu d’alimentar de desinformació russa el president» quan va viatjar a Ucraïna a finals de l’any passat per obtenir dades comprometedores sobre els negocis allà de Hunter Biden, el fill de l’aspirant demòcrata. De fet, un dels interlocutors a Kíev de l’exalcalde novaiorquès, Andrii Derkach, un parlamentari ucraïnès independent tot i que vinculat al prorús Partit de les Regions, acaba de ser sancionat pel Departament del Tresor «pels seus intents d’influir en el procés electoral als EUA».