NOU BROT

La Xina farà nou milions de proves per 12 contagis de Covid després de dos mesos sense casos

Dos treballadors portuaris de Qingdao ja van donar positiu en un control rutinari del mes passat malgrat no tenir símptomes

undefined55377872 qingdao  china   12 10 2020   a medical staff takes swabs on201012102750

undefined55377872 qingdao china 12 10 2020 a medical staff takes swabs on201012102750 / WANG HAIBIN

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Un brot a la ciutat costanera de Qingdao ha liquidat la ratxa de dos mesos sense infeccions a la Xina i recordat que ni tan sols els controls més obsessius blinden del coronavirus. Les autoritats han accionat ja l’urgent protocol a l’ús que inclourà proves sobre els nou milions dels seus habitants en cinc dies. 

La Comissió Nacional de Salut va informar diumenge a la nit de sis casos positius i sis més d’asimptomàtics, que la Xina no comptabilitza com a confirmats. Tots estan lligats a un hospital especialitzat en malalties pulmonars que, igual com els domicilis dels contagiats, ja ha sigut segellat. A primera hora d’avui ja s’havien acabat 140.000 proves sobre personal mèdic i pacients, en els pròxims tres dies s’estendran a cinc districtes i la resta es deixarà per als dos següents. La Xina desdenya el seguiment detallat de la cadena de contagis quan sorgeix un brot i opta pels tests urbi et orbe per eliminar qualsevol marge d’error. Els 11 milions d’habitants de Wuhan, epicentre de la pandèmia, van passar per la prova al maig després de ser detectats sis casos que havien acabat amb diverses setmanes en blanc. Un brot posterior a la capital va forçar la mateixa mesura sobre milions de pequinesos.  

Diversos malalts

Entre els infectats figura un malalt de tuberculosi que va ser ingressat a l’hospital més d’un mes enrere, una infermera i el seu marit. Aquest és taxista i, tot i que ha promès que sempre treballa amb mascareta i evita parlar amb els seus clients, la possibilitat que hagi propagat el virus no és descartable. S’ignora com va arribar fins a l’hospital però ha transcendit que allà es tracten viatgers infectats després d’arribar de l’estranger. El brot confirma que el perill arriba d’un món fuetejat pel coronavirus quan la Xina ja l’ha embridat. Tots els viatgers, ja siguin xinesos en la diàspora o estrangers que comptaven amb un permís de residència anterior a la pandèmia, són sotmesos a un rigorós protocol de tornada que inclou tres proves PCR i dues setmanes de tancada en una habitació d’hotel. És improbable que episodis com el de Qingdao ajudin a flexibilitzar-lo.  

Notícies relacionades

Qingdao és una efervescent ciutat costanera de la província de Shandong, a uns 700 quilòmetres al sud-est de Pequín, que atrau milions de turistes per la seva arquitectura colonial alemanya, el clima suau i el marisc. Allà té la seva seu Tsingtao, la més cèlebre cervesa xinesa, i se celebra la versió nacional de l’Oktoberfest. És simptomàtic que el brot sorgís d’uns centenars de viatgers de l’exterior sotmesos a un control estricte quan en les vacances de la setmana anterior s’havien succeït les aglomeracions de turistes arribats de tot el país sense cap distància social. 

Dos treballadors portuaris de Qingdao ja van donar positiu en un control rutinari del mes passat malgrat mancar de símptomes. Les autoritats van culpar els carregaments de peix congelat que havien descarregat i van prohibir les importacions des de diversos països. També se sospita que el brot pequinès, localitzat en un mercat, es va originar en aliments importats.

Temes:

Xina Coronavirus