NOVES RESTRICCIONS

Johnson tanca pubs i bars a Liverpool

El Govern britànic posa en vigor un nou sistema d'alerta per a Anglaterra de tres nivells en funció del nombre de contagis

zentauroepp55286392 britain s prime minister boris johnson returns to downing st201006151908

zentauroepp55286392 britain s prime minister boris johnson returns to downing st201006151908 / TOBY MELVILLE

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Boris Johnson ha incrementat les restriccions per frenar l’avanç del coronavirus a les zones de més alt risc d’Anglaterra  davant l’amenaça que el nombre de casos desbordi els hospitals. A la ciutat de Liverpool, amb 600 positius per 100.000 habitants, i a tota la regió, on viuen 1,5 milions de persones, tancaran a partir de dimecres bars, pubs, casinos, gimnasos, cases d’apostes i altres llocs d’oci. Les botigues, les escoles i els restaurants es mantindran, en canvi, oberts. El Govern reactiva també tres hospitals de campanya, un d’ells a Manchester, que va obrir la primavera passada.

A la Cambra dels Comuns, el primer ministre va rebutjar l’opció d’un confinament nacional, però va indicar que havia de prendre mesures perquè «no actuar seria imperdonable». «El nombre de casos s’ha quadruplicat en les passades tres setmanes. Hi ha ara més gent en hospitals amb Covid que quan vam anar al confinament el 23 de març i les morts van pujant», va destacar.

Sistema d’alerta en tres nivells

Notícies relacionades

Johnson va anunciar un nou sistema de control per a Anglaterra, amb tres nivells d’alerta: mig, alt i molt alt, depenent del nombre de contagis a cada zona, a fi d’acabar amb la confusió regnant sobre les normes a seguir.  El nivell mitjà significa continuar amb les actuals regles que s’apliquen a tot el país, amb grups limitats a sis persones i tancament de bars i restaurants a les 10 de la nit. En el nivell alt es prohibeix, a més, barrejar-se amb persones de diferents llars a l’interior de vivendes i amb un màxim de sis persones a l’exterior. El nivell molt alt, en què es troba la regió de Liverpool, implica la prohibició de vida social amb els tancaments ja anunciats.

Les noves restriccions han sigut mal rebudes pels líders locals del nord d’Anglaterra, que critiquen que els ajuts econòmics són insuficients per compensar els negocis afectats. Per la seva banda, el cap de l’oposició, el laborista Keir Starmer, es va declarar «molt escèptic» amb la capacitat de les noves mesures per contenir el virus.