CARRERA A LA CASA BLANCA

Twitter anuncia mesures per frenar la desinformació electoral als EUA

La xarxa deshabilitarà temporalment del seu algoritme la recomanació de tuits de comptes de figures polítiques

La plataforma també ha avançat que eliminarà els missatges que incitin a la violència

zentauroepp55336182 file photo  the twitter app loads on an iphone in this illus201009204124

zentauroepp55336182 file photo the twitter app loads on an iphone in this illus201009204124 / Mike Blake

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

A l’ull de l’huracà pel seu paper fonamental a l’hora de disseminar desinformació, els gegants d’internet continuen fent passos per mirar d’evitar repetir els seus greus errors, o almenys minimitzar-los, especialment davant la imminència d’unes eleccions als Estats Units sobre les quals sobrevolen núvols foscos. Una setmana després que Facebook anunciés que a partir del 3 de novembre vetarà fins a nou avís anuncis de temes socials, polítics o electorals, aquest divendres Twitter (que l’any passat ja va prohibir anuncis polítics) ha anunciat que posa en marxa mesures per mirar de frenar la propagació de desinformació.

Entre els passos més destacats, i que de moment no ha adoptat cap altra plataforma, hi ha deshabilitar temporalment del seu algoritme la recomanació de tuits de comptes de figures polítiques i comptes nord-americans de més de 100.000 seguidors que la mateixa xarxa hagi marcat com a desinformació (cosa que ha fet últimament amb diversos tuits del president Donald Trump). En aquests missatges etiquetats estaran deshabilitades les funcions de ‘like’, retuit o resposta.

Els canvis comunicats per Twitter tindran caràcter temporal però estan dissenyats al voltant de les presidencials nord-americanes, en què l’auge del vot per correu enmig de la pandèmia fa augurar que el càlcul dels vots s’allargarà, fent que trigui a saber-se el guanyador.

La por que aquestes circumstàncies s’aprofitin per incitar a la violència és real i Twitter també ha anunciat que eliminarà els tuits que ho facin. Així mateix, etiquetarà els que declarin un guanyador abans que ho hagi fet cap organisme oficial o almenys dos mitjans nacionals respectats que fan projeccions electorals i reenviarà els usuaris a la seva pàgina d’informació electoral.

Per frenar la propagació de desinformació, a més, la xarxa alentirà l’opció de retuitejar animant a qui ho intenti fer a afegir primer un comentari o una opinió (tot i que es podrà optar per no escriure res). I si un usuari vol retuitejar una cosa que ha sigut etiquetada com a desinformació, se li recordarà que compartirà informació inexacta.

A desgrat de Trump

Notícies relacionades

Tot i que les mesures no inclouen la retirada de l’apartat de tendències, que sol·licitaven molts observadors i crítics al considerar-les vulnerables a trols i bots i a piratejos com els que recentment van aconseguir supremacistes blancs i els conspiracionistes de QAnon, Twitter sí que intensificarà la comprovació de dades i l’intent de donar context als temes que apareguin en aquesta secció.

En conjunt, els nous passos més que possiblement no seran del gust de Trump, que té 87 milions de seguidors a la xarxa social. Al maig, després que etiquetessin amb una alerta un dels seus tuits amb falsedats sobre el vot per correu, el mandatari va firmar una ordre executiva amb l’objectiu de limitar proteccions a les xarxes socials. Quan tuiteja «¡Secció 230!», s’està referint a aquestes proteccions.