Trump promet la retirada de tropes dels EUA a l'Afganistan per Nadal

Des del començament de la invasió del 2001 han mort a l'Afganistan 2.217 militars nord-americans

U.S. soldiers with the C Troop 1-71 CAV chat with residents as they patrol in the village of Gorgan June 25, 2010. REUTERS/Denis Sinyakov (AFGHANISTAN - Tags: CONFLICT MILITARY)

U.S. soldiers with the C Troop 1-71 CAV chat with residents as they patrol in the village of Gorgan June 25, 2010. REUTERS/Denis Sinyakov (AFGHANISTAN - Tags: CONFLICT MILITARY) / DENIS SINYAKOV (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar aquest dimecres la retirada de la totalitat de les tropes del seu país desplegades a l’Afganistan, uns 10.000 soldats, per Nadal.

«¡Hauríem de tenir a casa el petit nombre d’homes i dones valentes que queden a l’Afganistan per Nadal!», va escriure Trump a Twitter, sense oferir més detalls.

A principis de setembre, Trump va dir que es reduiria en «un curt període de temps» fins a 4.000 la xifra de soldats desplegats a l’Afganistan, i que pretenia continuar disminuint el nombre d’efectius a l’Iraq fins als 2.000.

Dies abans, el cap del Comando Central nord-americà, el general Frank McKenzie, havia informat que el contingent de militars del seu país destacats a l’Afganistan es retallaria fins a 4.500 cap al novembre que ve.

Així mateix, va anunciar que els EUA reduiran els seus efectius a l’Iraq de 5.200 a 3.000.

Actualment, els talibans i el Govern de Kabul es troben en plenes negociacions de pau a Qatar; i aquest dimarts 275 combatents insurgents es van rendir davant les forces de seguretat a dues zones del nord del país.

Tot i que les dues parts en el conflicte afirmen que les seves forces mantenen una posició defensiva des de fa mesos, com a part dels esforços per portar a bon terme les converses, el nivell de violència al país ha anat en augment en les últimes setmanes.

Almenys 24 persones han mort i desenes han resultat ferides a l’est i el sud-est de l’Afganistan a conseqüència de tres explosions de cotxes bomba.

Notícies relacionades

Amb les converses interafganeses s’espera posar fi a gairebé dues dècades de guerra a l’Afganistan, que va començar amb la caiguda del règim talibà després de la invasió nord-americana el 2001.

Des del començament de la invasió del 2001 –substituïda per una missió d’entrenament el 2014– han mort a l’Afganistan 2.217 militars nord-americans.