EXTRADICIÓ ALS EUA

Processats per terrorisme als EUA dos gihadistes dels 'Beatles'

Els extremistes són responsables del segrest i assassinat de periodistes i cooperants occidentals a Síria

zentauroepp48750294 the group also guarded more than 21 western hostages  i was 201008123559

zentauroepp48750294 the group also guarded more than 21 western hostages i was 201008123559

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Dos membres britànics d’Estat Islàmic (EI) han sigut processats per terrorisme als Estats Units, acusats de l’assassinat de quatre ostatges nord-americans decapitats per aquest grup fonamentalista, va informar el Govern de Donald Trump. Alexanda Kotey i El Shafee Elsheikh són dos dels quatre membres d’una cèl·lula d’EI coneguda com ‘els Beatles’, batejats així pels ostatges occidentals pel seu accent britànic, entre els quals hi va haver el periodista d’EL PERIÓDICO Marc Marginedas i els reporters també espanyols Javier Espinosa i Ricardo García Vilanova

Kotey i Elsheikh van ser capturats el 2018 per milícies kurdes a Síria i portats a l’Iraq fa un any. Extradits aquest dimecres, els dos individus, a qui es va retirar la ciutadania britànica, van ser processats en un tribunal d’Alexandria (Virginia), als afores de Washington.

Als EUA se’ls acusa del segrest i assassinat d’estrangers, inclosos els periodistes nord-americans James Foley i Steven Sotloff, i els cooperants Kayla Mueller i Peter Kassig, que van ser decapitats, i les seves morts van ser filmades i divulgades en les xarxes socials per EI.

«Tot i que no podem portar de tornada els seus fills, farem tot el que puguem per obtenir justícia per a ells, per a vostès i per a tots els nord-americans», va afirmar el fiscal general adjunt dels EUA, John Demers, informa Efe. Kotey i Elsheikh, que han negat els càrrecs, «rebran un procés amb les garanties que ells van negar a les seves víctimes», va afegir.

Renúncia a la pena de mort

Per aconseguir la seva extradició, les autoritats nord-americanes es van comprometre que, en cas de ser declarats culpables, no podran ser condemnats a la pena de mort, per això la parella afronta penes màximes de cadena perpètua.

Segons el Departament de Justícia, els càrrecs que se’ls imputen inclouen presa d’ostatges amb resultat de mort, conspiració per assassinar nord-americans fora dels EUA, per oferir recolzament material a terroristes amb resultat de mort i per oferir recolzament material a un grup terrorista estranger amb resultat de mort.

El director de l’FBI, Christopher Wray, es va referir també a les víctimes britàniques dels ‘Beatles’ David Haines i Alan Henning, i a les «víctimes de totes les nacions que van patir una crueltat inimaginable en mans d’EI». Marc Marginedas, enviat especial d’EL PERIÓDICO a Síria, va ser segrestat el setembre del 2013 a Síria i entregat als ‘Beatles’. Va estar captiu durant 6 mesos i el 2015 va revelar per a EL PERIÓDICO els detalls d’un captiveri cruel, carregat de violència i situacions extremes.  

El líder de la cèl·lula era el britànic Mohamed Emwazi, conegut com ‘Gihadista John’ i mort presumptament el 2016 en un atac amb drons llançat pels Estats Units a Síria. El quart membre dels ‘Beatles’, Aine Lesley Davis, va ser condemnada el 2017 a Turquia a set anys i mig de presó.

Notícies relacionades

La mare del periodista nord-americà James Foley, el primer dels ostatges decapitat i exhibit a les xarxes socials pels seus botxins, es va felicitar per l’extradició i inculpació als Estats Units. «Reso per tenir la força de fer-li front i prego perquè es faci justícia», va afirmar Diane Foley a l’agència France Presse, recordant que el seu fill «no va ser l’única víctima». 

Foley va remarcar que «mai ha volgut la pena de mort» per als assassins del seu fill. «Tinc necessitat d’una oportunitat de reconèixer el que han fet tants a innocents», va remarcar.