perfil

Nikólaos Mikhaloliakos: violent, racista i antisemita

El fundador i líder d'Alba Daurada nega l'Holocaust i les cambres de gas i és partidari de minar les fronteres de Grècia per evitar l'entrada de refugiats

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nikólaos Mikhaloliakos odia els que no són de la seva condició, un grec intens i pur, des que era adolescent, quan va començar a militar en grups d’extrema dreta. Aviat va abraçar la ideologia neonazi. És un fervent antisemita que nega l’Holocaust i l’existència de les cambres de gas. Admira Adolf Hitler. I també és un més que entusiasta defensor de les polítiques antiimigració. Si per ell fos, sembraria les fronteres de Grècia de mines.

L’extremisme i el caràcter exaltat l’han acompanyat sempre i, com sol passa amb aquest tipus de personatges, de perfil violent, ha passat per la presó en diferents parts de la seva vida. L’última, el 2013, després de l’assassinat per part de membres d’Alba Daurada del raper Pavlos Fyssas, el setembre d’aquell mateix any.

Notícies relacionades

Mikhaloliakos va saber al seu dia aprofitar el descontentament generat per les polítiques d’austeritat imposades per la Troica i aplicades a Grècia després de la crisi del 2008. El discurs populista i ultranacionalista li va fer guanyar adeptes a Alba Daurada, partit que va fundar en els anys 80. «Només els aris de sang i els descendents dels grecs poden ser candidats a entrar en el partit», va dir en una ocasió

Salutació nazi

El 2010 va aconseguir un lloc a l’Ajuntament d’Atenes. Va adquirir notorietat internacional quan va fer la salutació nazi, braç en alt, davant la resta dels regidors una vegada va entrar al consistori envoltat d’esbirros. Dos anys més tard, el partit va aconseguir el 6,9% dels vots en les eleccions legislatives, cosa que li va permetre entrar al Parlament junt amb 20 diputats més. L’assassinat de Fyssas i la violència desencadenada pels seus seguidors contra els refugiats va fer que Alba Daurada desaparegués de l’arc parlamentari en les eleccions del 2019.