RECOLZAMENT AL MANDATARI

Els seguidors de Trump, davant l'hospital: «És un guerrer, se'n sortirà»

Grups de seguidors del president es concentren davant el centre Walter Reed per animar-lo en la seva recuperació

Les mascaretes escassegen entre els seus simpatitzants malgrat l'onada de contagis a la Casa Blanca

zentauroepp55276452 supporters of us president donald trump stand outside walter201005201724

zentauroepp55276452 supporters of us president donald trump stand outside walter201005201724 / OLIVIER DOULIERY

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En les vetlles a les portes dels hospitals hi sol haver rams de flors i espelmes, gent que medita preocupada o invoca la mediació divina per demanar una ràpida recuperació de la persona estimada. No és el cas de la vetlla organitzada pels seguidors de Donald Trump a les portes de l’hospital Walter Reed de Bethesda (Maryland), on fa quatre dies que el president d’Estats està ingressat per coronavirus. Aquest dilluns pel matí, mig centenar de persones porten banderes i criden eslògans de campanya. Retrona la música amb decibels més propis d’un concert, des de ‘Sweet Home Alabama’ a ‘Paint in Black’. Una festa a què s’afegeixen amb els clàxons els cotxes que passen davant l’entrada. Uns fan el signe de la victòria, d’altres una ‘peineta’ amb el dit.

Per a Ellen Gifford és el segon dia a les portes de l’hospital militar. La campanya del president els va treure pizzes i galetes dissabte. No hi ha esmorzar aquest matí, però els seus seguidors no han perdut l’ànim triomfalista, molt allunyat de la desesperació que s’escampa pel Partit Republicà després del contagi de Trump i la seva guàrdia pretoriana a menys d’un mes de les eleccions. «Si ell no pot fer mítings, nosaltres li portem el míting a les portes de l’hospital», diu aquesta perruquera de 63 anys arribada des de Baltimore. «Jo estimo Trump, és el millor. Ens està ajudant a capgirar el país després que els demòcrates l’aboquessin al socialisme. Aquestes idees no són per a nosaltres. Som una societat capitalista, estimem la llibertat».

Gifford no porta mascareta, com molts altres que aclamen Trump a la porta. «No crec que actués de forma temerària. Portar mascareta és una elecció personal. Ni tan sols els científics saben si és efectiva», afirma negant el consens científic. Daniel Granzo també discrepa sobre l’efectivitat de la mascareta i es passeja sense entre la gentada, amb una samarreta de Trump retratat com si fos ‘Terminator’. «Tornaré» porta escrit. Aquest estudiant de 20 anys sí que creu que la Casa Blanca va haver de cometre algun error d’acord amb la cascada de positius per Covid-19 que creixen al seu entorn. Però al novembre votarà pel president.

Acusacions a la Xina

Notícies relacionades

«Fa quatre mesos que la meva mare no treballa. Necessitem reobrir l’economia al més aviat possible. Fins que va arribar el virus xinès, la nostra economia era pròspera», diu Granzo. Molt a prop seu, diversos simpatitzants d’origen asiàtic mostren pancartes que acusen el Partit Comunista Xinès d’haver manufacturat la Covid-19, un altre dels arguments suggerits per Trump. «L’Exèrcit xinès va crear el virus per destruir el poble nord-americà. Han mentit al món, són uns assassins», afirma Su Wing, pensionista arribada des de Nova York. No era diumenge quan Trump es va saltar la quarantena per saludar els seus seguidors des d’un cotxe conduït pel servei secret, però pensa passar-se el dia davant l’hospital per aclamar-lo si li donen l’alta.  

Al costat de les banderes de Trump 2020, hi ha també emblemes del Tea Party, cartells de «Jesús t’estima» i missatges gargotejats d’agraïment, amor i bons desitjos perquè es recuperi. Teresa Rodríguez porta una pancarta de «Dones per Trump», un grup de població que s’ha allunyat del republicà en les enquestes. «El president és un guerrer, se’n sortirà», afirma amb convicció. «La gent l’admira perquè té el que tots volem tenir: una família bonica, sentit de l’humor i una riquesa increïble. I tot això ho ha sacrificat per nosaltres». La veritat és que estava gairebé arruïnat quan va entrar en política, li diu aquest periodista. «Aquestes coses passen, hi ha alts i baixos en la vida, li passa a qualsevol», respon Rodríguez.