PANDÈMIA AL GEGANT EUROASIÀTIC

Els contagis es tornen a disparar a Rússia, mentre Moscou adopta les primeres mesures restrictives

El país informa de més d'un centenar de morts i gairebé 11.000 infeccions en les últimes 24 hores

zentauroepp55258875 an elderly woman fixes her face mask to protect against the 201005181118

zentauroepp55258875 an elderly woman fixes her face mask to protect against the 201005181118 / DIMITAR DILKOFF

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«Observem en les últimes dues setmanes un creixement en el nombre de nous casos de coronavirus. És un creixement important». Amb aquestes paraules, Tatiana Golíkova, vice-primera ministra del Govern rus al capdavant de la Sanitat, certificava divendres passat el que constituïa ja un secret a crits entre les autoritats i els mitjans d’informació: Rússia afronta una segona onada de contagis de Covid-19 i els seus números epidemiològics es comencen a assemblar als registrats durant la primavera passada.

En les últimes 24 hores, segons dades proporcionades per l’oficina d’informació de l’epidèmia, s’han certificat al país un total de 10.888 nous positius, cosa que fa pujar la xifra oficial d’infectats des del començament de la pandèmia a 1,22 milions. Quant a morts diàries, l’última dada disponible puja a 117. Una vegada comptabilitzats els casos de les últimes dues setmanes, la incidència de la malaltia al país torna a ser molt alta: 814,1 casos per 100.000 habitants, amb 6 dels 85 subjectes de què es compon la Federació Russa, incloent la capital, superant de llarg els 2.000 casos.  

Aquests números epidemiològics són els més elevats registrats al país des de mitjans de maig, i han empès les autoritats a plantejar-se altre cop la introducció de mesures restrictives, tal com han informat el rotatiu ‘Védomosti’ i Valeri Riazanski, senador i vicepresident de la comissió de Polítiques Socials de la Cambra alta russa. Malgrat tot, la responsable Golíkova ha volgut enviar un missatge de calma a la població: «La situació és diferent al març/abril; els metges estan preparats, els llits hospitalaris estan preparats, tenim prou mesures de protecció i medicines». 

Primera onada de la pandèmia

Igual com va passar durant la primera onada de la pandèmia, Moscou està sent la localitat més castigada, amb més de 3.300 nous casos registrats en l’última jornada. Així les coses, l’alcaldia, encapçalada per Serguei Sobianin, ha ordenat unes inesperades vacances escolars de dues setmanes de durada, mentre es plantejava la possibilitat d’institucionalitzar l’educació a distància depenent de com evolucionessin les coses.

Notícies relacionades

Així mateix, ha demanat a les empreses que mantinguin un terç de la plantilla treballant des de la distància de casa per disminuir el risc de contagis, mentre ha anunciat la reobertura de dos hospitals temporals per acollir pacients de Covid-19, un al centre de convencions Sokolniki i l’altre a la pista de gel de Krilátskoie.  A les persones de més de 65 anys i a qui pateix una malaltia crònica se’ls aconsella quedar-se a casa. «Demano a tothom que segueixi les regles», ha instat Sobianin, en declaracions recollides per Interfax

Ja durant la primavera, el regidor de la capital es va distingir per la seva claredat a l’hora d’exposar, sense embuts, la realitat epidèmica a la ciutat i donar per descomptat que la realitat superava de llarg les estadístiques oficials. El Govern federal i el Kremlin, en canvi, feien el possible per minimitzar l’emergència: evitaven parlar de quarantenes i insistien en el missatge que tot estava sota control i que el país trampejava la situació amb molta més eficàcia que la majoria dels països occidentals.