esdeveniment històric

Compte enrere per a la consulta popular sobre una nova Constitució a Xile

El 25 d'octubre es vota a favor o en contra de redactar una Carta Magna que anul·li la redactada per Pinochet

Un 66% dels xilens s'inclinaran per l'opció «Ho aprovo» i només un 15%, especialment els sectors més conservadors, rebutja els canvis

zentauroepp55110328 a person waves a banner wave in favor of rewriting the chile201001133338

zentauroepp55110328 a person waves a banner wave in favor of rewriting the chile201001133338 / Esteban Felix

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Xile ha començat a escalfar motors davant l’esdeveniment històric més important des que va recobrar la democràcia fa tres dècades: la consulta popular del 25 d’octubre, que té per objectiu tirar per terra el que queda de la matriu institucional forjada durant l’última dictadura militar (1973-1990) i redactar una nova Constitució. Divendres passat els partits polítics i organitzacions socials van començar a fer campanya.  «Gràcies per pensar un país on les persones tenen nom i no tenen preu», diuen els partidaris del «Ho aprovo» als que esperen torçar el curs de la història. «Si anem tots a votar, guanyem», exhorten els que defensen el «Ho rebutjo». El plebiscit va ser fruit de l’esclat social que es va iniciar el 18 d’octubre del 2019. La consulta havia de celebrar-se a l’abril, però la pandèmia, que ha matat unes 12.800 persones i infectat més de 465.000 en aquest país, el va deixar en suspens. Els intents de tornar a postergar-lo novament per raons sanitàries han fracassat. 

Les xarxes socials i les pàgines d’internet reemplaçaran aquesta vegada les mobilitzacions que sempre han caracteritzat les conteses electorals. El que passi en el món virtual no alterarà essencialment la intenció de vot de bona part de la societat, que, a plena veu, ha estat reclamant als carrers acabar amb la Constitució elaborada el 1980 a imatge i semblança del dictador Augusto Pinochet. L’última enquesta de la consultora MORI, les projeccions de la qual solen ser preses com a paraula santa, ha donat compte que el 66% dels entrevistats s’inclinaran per l’alternativa «Ho aprovo». Un 73% pensa al seu torn que els pobles originaris haurien de tenir un reconeixement especial a la nova Constitució. Només un 15% dels xilens rebutjaran a les urnes la defunció de l’actual Carta Magna.

Àmplia coalició

Prop de 127 organitzacions socials i partits polítics d’esquerra s’han unit per promoure en conjunt el canvi, així com forces polítiques moderades i fins i tot conservadores van decidir prendre la mateixa direcció.  El president del partit Demòcrata Cristià (DC), Fuad Chahín, és de l’opinió que un nou text fonamental «tancarà la transició política». Mario Desbordes, un dels líders de Renovació Nacional (RN), el partit de dretes del president Sebastián Piñera, ha reconegut que la meitat dels seus partidaris estan a favor d’una nova Constitució. Ell mateix votarà «Ho aprovo».

D’aquesta manera, només la ultraconservadora Unió Demòcrata Independent (UDI), defensarà en solitari i per tots els mitjans el «Ho rebutjo». «El que Xile requereix es resol mitjançant acords polítics», ha assegurat la seva líder, Jacqueline van Rysselberghe. La consulta, remarca, no té «legitimitat» a l’haver sigut motivada «per la violència insurreccional».

Les discussions que arriben

El 25 d’octubre, els xilens hauran de respondre al seu torn de quina manera es redacta el nou text fonamental en cas d’imposar-se el «Ho aprovo»: a través d’una comissió mixta de parlamentaris i ciutadans electes o per una convenció constitucional conformada només per homes i dones corrents. «La possibilitat que siguin 100% persones electes i amb garantia de paritat és una cosa sense precedents», ha dit l’excandidata presidencial de l’esquerrà Front Ampli, Beatriz Sánchez.

Notícies relacionades

Una altra controvèrsia es dibuixa en l’horitzó. L’ampli ventall que crida a aprovar la futura Carta Magna vol partir des de zero, esborrant tota empremta del passat pinochetista. L’únic que s’ha de preservar, assenyalen, són els tractats internacionals subscrits per Xile. La UDI, en especial, ja va anticipar que no l’acceptarà de cap manera.

S’acosten dies d’intens debat. Els intel·lectuals s’han bolcat massivament en favor de girar full. Fins i tot el conegut filòsof eslovè Slavoj Žižek es va afegir als seus col·legues xilens que votessin per l’aprovació. Santiago Guzmán, el premiat director de ‘La batalla de Chile’, el principal registre fílmic dels dies que va governar Salvador Allende (1970-1973), va decidir tornar a Santiago des de París per documentar els dies d’estremiment. «El que passarà és extraordinari».

Temes:

Xile