PRESIDENT AUTORITARI

Persecució a la premsa al Salvador

El president acusa de blanqueig de diners el diari 'El Faro', que va revelar que el Govern negocia amb la banda Mara Salvatrucha el seu suport electoral

El dirigent ataca també col·lectius feministes i organismes defensors dels drets humans

El Salvador’s President Nayib Bukele speaks with the media as he participates in a meeting with the security cabinet in San Salvador, El Salvador September 20, 2019. REUTERS/Jose Cabezas

El Salvador’s President Nayib Bukele speaks with the media as he participates in a meeting with the security cabinet in San Salvador, El Salvador September 20, 2019. REUTERS/Jose Cabezas / JOSE CABEZAS (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El president del Salvador,  Nayib Bukele, té una alta popularitat enmig de la crisi sanitària que ha provocat uns 29.000 contagis i 830 morts per Covid-19 al seu país.  Una enquesta recent de la Universitat Francisco Gavidia (UFG) informa que si les eleccions legislatives es fessin aquest any, Noves Idees, el partit de Govern, vorejaria el 50% dels vots. Només un 13% dels entrevistats pensa que Bukele és «autoritari».

Blindat per aquestes opinions, el president desafia sectors de la premsa, les «feministes selectives» i els organismes de drets humans. «¿S’adonen que quan diuen que fan ‘periodisme incòmode’, que ‘quan et fiques amb una, et fiques amb totes’, que ‘només volen protegir els drets humans’, és en realitat una farsa?, ha afirmat.

Els dards retòrics de Bukele s’han fet una constant quan falta gairebé mig any per als comicis parlamentaris i municipals.  El mandatari polemitza amb el Parlament i la justícia. Acaba de sortir en defensa de les Forces Armades després que fos qüestionada la decisió d’impedir l’accés dels tribunals als arxius militars relacionats amb un dels episodis més sagnants de la guerra civil dels anys 80, la matança d’El Mozote, que va provocar prop de 1.000 morts.  

La presidenta de l’Associació de Periodistes del Salvador (APES), Angélica Cárcamo, denuncia que el president ha llançat una campanya de «persecució política preocupant» contra els diaris digitals ‘El Faro’, al qual va vincular amb el blanqueig de diners, ‘Gato Encerrado’ i ‘Factum’.  L’APES, va assenyalar, ha registrat 87 situacions conflictives al llarg de l’any. Si aquesta tendència creix, «tindrem periodistes a la presó per delictes no comesos».

De moment, la situació d’‘El Faro’ és la més apressant. «És lamentable que el president en comptes de presentar proves es llanci a la difamació o parli en nom de la fiscalia», ha dit Cárcamo a EL PERIÓDICO. «Hisenda està auditant els exercicis comptables d’‘El Faro’ sense haver-li notificat els seus responsables aquesta investigació. ¿Com es pot interpretar això?», es pregunta en conversa telefònica.

Per Cárcamo, el mateix Bukele és presoner de les seves declaracions. «No puc fer res més que sorprendre’m quan diu que al Salvador no ha mort cap periodista durant la seva gestió. ¿Caldria arribar a aquestes circumstàncies?», es pregunta

Les negociacions amb les bandes

‘El Faro’ no té dubtes que el setge d’Hisenda és una resposta «política» a la revelació les furtives negociacions que tira endavant el Govern amb la banda Mara Salvatrucha (MS13). «Es va pactar la reducció d’homicidis i es van discutir beneficis carceraris i recolzament electoral per a Noves Idees el 2021», ha denunciat. El país va registrar 36 morts violentes cada 100.000 habitants el 2019.

Durant el primer semestre d’aquest any va reduir aquesta taxa un 62%, d’acord amb les xifres oficials. ‘El Faro’ assegura que existeix una «promesa» de l’Executiu als Mara de «suavitzar el règim de màxima seguretat, derogar lleis i atorgar beneficis en cas que el Govern aconsegueixi el control del poder legislatiu després de les eleccions del febrer».

La tensió amb un sector de la premsa s’ha intensificat en aquests mesos fins al punt que una dotzena de congressistes i senadors del Partit Demóctrata dels Estats Units expressessin la seva «alarma» pels «atacs». D’acord amb la coordinadora de l’Institut Universitari d’Opinió Pública de la Universitat Centreamericana (IUDOP), Laura Andrade, Bukele intenta «potenciar la polarització» i per això ha convertit alguns mitjans i l’acadèmia en blancs selectius.

Contra les feministes

Notícies relacionades

El moviment feminista també sol estar al centre de les seves ironies. «A un any de gestió, preval l’absència i indiferència cap a les dones, ja que ha mostrat menyspreu per les polítiques d’igualtat i una conducta misògina», va recordar l’Associació Moviment de Dones Nélida Anaya Montes sobre els primers 365 dies de Govern.

L’opositor Frente Farabundo Martí per a l’Alliberament Nacional (FMLN) també va expressar el seu rebuig de l’estil de Bukele. «Hauria de deixar la confrontació, la divisió i la desqualificació», va dir el seu secretari general, Óscar Ortiz. «Hem aconseguit el que els Acords de Pau no van aconseguir, que és unir ARENA (dreta) i l’FMLN», va dir burlant-se el president.