CIMERA DIPLOMÀTICA GLOBAL

Sánchez recorda a l'ONU l'«obligació pràctica i moral d'actuar units»

El president espanyol emmarca en la pandèmia la defensa del multilateralisme

Adverteix que el «replegament nacionalista» acaba portant a l'«enfrontament»

zentauroepp55110741 in this image made from untv video  pedro sanchez perez cast200925195932

zentauroepp55110741 in this image made from untv video pedro sanchez perez cast200925195932

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

«És trist comprovar que només la desgràcia fa els homes germans». Amb la cita de Benito Pérez Galdós el president espanyol Pedro Sánchez ha obert aquest divendres el seu discurs en el debat anual de l’Assemblea General de les Nacions Unides, una intervenció que, emmarcada en la pandèmia, ha convertit en una apel·lació a reforçar el multilateralisme i en un recordatori de l’«obligació pràctica i moral d’actuar junts».

El mateix dia que tensions entre el govern central i els autonòmics tornaven a ser a flor de pell a Espanya, Sánchez podia utilitzar el discurs per vídeo davant l’assemblea virtual per obrir el focus cap a una visió global. I en el 75 aniversari de les Nacions Unides, que ha deixat en evidència els seus grans reptes i problemes, ha cridat a una reforma i actualització del sistema que representa. «Sabem bé a què condueix el replegament nacionalista i el proteccionisme: a la desigualtat, l’augment de les tensions i, en última instància, a l’enfrontament», ha assegurat.

Quatre grans reptes

Sánchez ha marcat l’emergència climàtica, els reptes de la digitalitzaciódesigualtats i pobresa i les amenaces a la igualtat de gènere com els quatre grans desafiaments que afronta el món. La seva defensa del multilateralisme davant seu, així com davant la crisi global de Covid-19, li ha servit per denunciar els que «qüestionen el sistema multilateral i erosionen els seus fonaments».

«Contemplem el retorn de nacionalismes excloents i xenòfobs, de fantasies autàrquiques, d’autoritarismes impúdics. Assistim a l’auge de lideratges basats en la demagògia, la mentida i el foment de l’odi», ha dit en un altre moment el socialista. I en el seu discurs no ha aparegut el nom del president nord-americà Donald Trump, igual que no apareix en el d’altres líders amb un missatge semblant, però està clar a qui es dirigeixen algunes crítiques. I ha quedat de manifest quan Sánchez ha denunciat que en un moment com l’actual es mini el finançament de l’Organització Mundial de la Salut, a l’afirmar que «no té sentit que cap responsable públic es permeti menysprear l’Acord de París i els seus compromisos d’acció» o al qüestionar «demonitzar la immigració i revertir regles de comerç internacional».

Notícies relacionades

Sánchez també ha integrat en el seu discurs dos temes que Espanya sempre planteja en aquest conclave: el Sàhara Occidental i Gibraltar. En el primer cas, ha afirmat que «és necessari arribar a una solució política justa, duradora i mútuament acceptable del conflicte». Respecte a l’estatus de Gibraltar, ha mostrat la «plena alineació» amb la doctrina de les Nacions Unides. «Volem treballar pel desenvolupament d’una àrea de prosperitat social i econòmica que inclogui tot l’espai de Gibraltar i el Camp de Gibraltar», va dir.

El Papa, a favor de «repensar sistemes» 

Unes hores abans ha sigut el papa Francesc qui ha intervingut des del Vaticà amb un missatge en què també ha demanat la «consolidació del multilateralisme» davant un altre camí que posa l’èmfasi en «autosuficiència, nacionalisme, proteccionisme, individualisme i aïllament». El Pontífex, que ha inclòs una condemna a institucions i països que ha acusat d’estar «promovent l’avortament», ha identificat la pandèmia com a «oportunitat real per repensar la nostra forma de vida i els nostres sistemes econòmics i socials, que estan ampliant les distàncies entre pobres i rics, arran d’una injusta repartició dels recursos».