crisi econòmica

Londres anuncia un nou pla de subvencions per a l'ocupació per la Covid-19

zentauroepp55083783 bar staff work at an outdoor bar in london  thursday  sept  200924155527

zentauroepp55083783 bar staff work at an outdoor bar in london thursday sept 200924155527 / Kirsty Wigglesworth

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Govern britànic posa en marxa un nou pla de milers de milions de lliures per salvar els llocs de treball «viables», davant la recrudescència de l’epidèmia del coronavirus. Un dia després que el primer ministre, Boris Johnson, anunciés més estrictes restriccions i animés els britànics a utilitzar el teletreball, el ministre de Finances, Rishi Sunak, va presentar un esquema de subvencions per sostenir ocupació i economia.

A partir de novembre el Govern pagarà part dels salaris de les empreses la xifra d’ingressos de les quals hagi caigut per la pandèmia. En aquests negocis, capaços en potència de recuperar-se quan acabi la crisi, els empleats hauran de treballar almenys un terç de les hores normals per poder obtenir tals beneficis.  L’objectiu és protegir durant els pròxims sis mesos els llocs de treball «viables», un punt sobre el qual Sunak va insistir, com a condició indispensable. «No puc salvar cada negoci, no puc salvar cada feina. Cap ministre de Finances ho pot fer, però el que podem fer és tractar els problemes reals a què ara s’enfronten les empreses».

Ajuts més restringits

El nou esquema substituirà el que ha funcionat des del confinament (Pla de Retenció d’Ocupació) i pel qual el Govern ha estat abonant el 80% dels salaris –fins a un màxim equivalent a 2.700 euros mensuals– per als que no podien treballar a causa de l’epidèmia. No es feia distinció llavors de si aquests llocs de treball podrien o no sobreviure i si els negocis tenien o no futur. La idea era impedir una caiguda de l’ocupació per la Covid-19. Es comptava llavors que a l’estiu el pitjor hauria passat. Però la crisi s’ha revelat més persistent i menys temporal del previst. La segona onada és aquí i la certesa que almenys en els pròxims sis mesos no hi haurà recuperació econòmica ha portat a llançar aquest nou salvavides més restringit que l’anterior.

Sunak també va anunciar la prolongació de la retallada de l’IVA (5%) per al sector del turisme i la restauració, que del 20% passa al 15% fins al 31 de març. Amb les arques semibuides a les empreses, el Govern ofereix més temps i flexibilitat, amb un període de 6 a 10 anys, per reemborsar els préstecs d’urgència concedits a més d’un milió d’aquests negocis.

Sindicats i patronal

Notícies relacionades

El Govern conservador es trobava sota una enorme pressió davant el «tsunami de pèrdua de llocs de treball» aquest hivern, segons han estat advertint oposició, sindicats i patronal. «No hi ha hagut cap altre país al món que hagi sigut tan generós», va assenyalar Sunak, rebutjant les crítiques que el Govern intervé massa tard.

El ministre va voler deixar clar que compta amb totes les forces socials. Abans del seu anunci a la Cambra dels Comuns es va reunir amb la cap de l’organització patronal CBI (Confederation of British Industry), Carolyn Fairbairn, i la líder sindical Frances O’Grady del TUC (Trades Union Congress). Per al CBI, «el pla del Tresor salvarà milers de feines viables aquest hivern».