CRISI SANITÀRIA

Ajornada la cimera de la UE d'aquesta setmana per un positiu per covid en l'entorn de Michel

Un agent de seguretat amb què el president del Consell Europeu va estar en contacte s'ha contagiat i haurà de fer quarantena

El polític belga també ha decidit posar-se en quarantena

zentauroepp54039862 charles michel200710115610

zentauroepp54039862 charles michel200710115610 / Dario Pignatelli European Counci

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La cimera extraordinària de caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea convocada per a aquest 24 i 25 de setembre pel president del Consell Europeu, Charles Michel, ha sigut ajornada una setmana. Un agent de seguretat amb què el que el polític belga va estar en contacte estret a principis de la setmana passada ha donat positiu per Covid-19, segons ha anunciat el seu portaveu, per la qual cosa Michel ha decidit posar-se des d’aquest dimarts en quarantena.

«El president se sotmet a proves amb regularitat i ahir va donar negatiu, però respectant les normes de seguretat belgues ha entrat en quarantena a partir d’avui», ha explicat el seu portaveu Barend Leyts. La principal conseqüència d’aquesta decisió és que la cimera presencial de líders de la UE que havia de tenir lloc a finals de setmana a Brussel·les s’ha ajornat una setmana. «El president del Consell Europeu ha decidit ajornar el Consell Europeu extraordinari a l’1 i 2 d’octubre», ha explicat.

Notícies relacionades

La cimera va ser convocada al mes d’agost per debatre sobre el mercat únic, la política industrial i digital de la UE així com les relacions de la UE amb Turquia, després de les tensions al Mediterrani oriental i els enfrontaments amb Grècia i Xipre, i les relacions comercials amb la Xina. La cita, no obstant, també ha de servir perquè els 27 intentin posar-se d’acord sobre la imposició de sancions als dirigents bielorussos implicats en el frau electoral de les eleccions presidencials del 9 d’agost i en la repressió policial posterior, a més de fer balanç de la situació d’una pandèmia per coronavirus que torna i continua accelerant-se en els Estats membres, inclosa Bèlgica que continua registrant un augment en el nombre de casos positius.

Sánchez manté l’agenda

Malgrat l’ajornament, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es desplaçarà aquest dimecres a Brussel·les, on mantindrà l’agenda europea prevista amb diversos contactes bilaterals, segons fonts de la Moncloa. Sánchez es reunirà inicialment al matí amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, i l’Alt Representant per a Afers Exteriors i Seguretat, Josep Borrell. Ja a la tarda es veurà amb el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Temes:

Unió Europea