NOVA POLÈMICA

França obre el debat sobre la «vestimenta correcta» als centres escolars

El ministre d'Educació intervé en la polèmica i defensa «una manera republicana» de vestir-se per anar a classe

Centenars d'estudiants s'afegeixen a la campanya de vestir de forma «provocativa» per denunciar les discriminacions sexistes

zentauroepp54929704 young students  some of them wearing protective face mask as200921165203

zentauroepp54929704 young students some of them wearing protective face mask as200921165203 / Francois Mori

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

La foto d’una minifaldilla i d’un top deixant al descobert el melic, censurats amb una creu negra sota el títol «Vestimenta correcta exigida», va despertar, el 10 de setembre, una nova polèmica a França: les restriccions de vestuari als centres escolars. El cartell, penjat per la direcció d’un institut al sud-oest del país, es va propagar per les xarxes socials i va desembocar en una mobilització general.

Sota el ‘hashtag’ #Lunes14septiembre, centenars d’estudiants van acudir aquell dia a classe amb les seves peces més «provocatives» per denunciar les discriminacions sexistes als recintes escolars. El ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, lluny d’apaivagar la polèmica,va defensar aquest dilluns que els estudiants «han de vestir-se d’una manera republicana». 

«L’escola no és un lloc com qualsevol altre [...]. No vas a l’escola com si anessis a la platja o a la discoteca [...]. Tots poden entendre que anem a l’escola vestits de forma republicana», va insistir Blanquer durant una entrevista concedida a la ràdio RTL. ¿En què consisteix aquesta vestimenta republicana? «N’hi ha prou amb vestir-se de manera normal i tot estarà bé», va dir.

Vedada l’entrada a classe

Mentrestant, a través de les xarxes socials, centenars de joves estudiants comparteixen els seus relats sobre la censura de la seva vestimenta als centres escolars. En moltes ocasions, amb una faldilla considerada massa curta o un escot jutjat inapropiat n’hi hauria hagut prou per vedar l’entrada a les estudiants. Les afectades denuncien la hipersexualització dels seus cossos, una problemàtica que hauria desembocat en la creació de reglaments interns destinats a prohibir certes peces.

En el centre de totes les crítiques, Jean-Michel Blanquer assegura ser «molt sensible a la defensa de les joves a les escoles» i, per tant, estar «obert al debat sobre el que es pot fer per millorar la seva protecció». «La roba no ha de ser un factor d’estigmatització o discriminació», segueix el responsable d’Educació, justificant així la seva defensa dels reglaments escolars sobre «vestimentes decents».

Llibertat versus sexisme

Notícies relacionades

On el ministre veu una eina contra la discriminació, les estudiants denuncien una forma d’estigmatització de les dones. «Ens diran que [la nostra roba] desconcentrarà els nois, que és explícita. Mentrestant, ells poden vestir-se com volen. Ens sexualitzen mentre que nosaltres ens vestim per no passar calor [...]. És inacceptable compartir aquestes idees, enganxen cartells pertot arreu sobre l’assetjament i el consentiment, però restringeixen la nostra llibertat de vestir, reforçant el sexisme comú», condemna a través de les xarxes socials una estudiant de l’institut de Borda, en l’origen de la controvèrsia. 

L’assumpte desperta fins i tot divisions al si de l’Executiu. Marcant distàncies amb el seu company de files, la ministra delegada de Ciutadania, Marlène Schiappa, va mostrar el seu recolzament a la iniciativa: «Avui #Lunes14septiembre, joves de tot França han decidit espontàniament portar faldilles, escot, crop-top o maquillatge per afirmar la seva llibertat davant els judicis i actes sexistes. Com a mare, les recolzo amb sororitat i admiració», va escriure al seu compte de Twitter.