El Govern britànic no descarta un nou confinament nacional «si és necessari»

El virus avança al país a un ritme de 6.000 casos diaris i la situació s'agreuja al nord d'Anglaterra

zentauroepp54991720 people enjoy the late afternoon sunshine as they sit outside200918190253

zentauroepp54991720 people enjoy the late afternoon sunshine as they sit outside200918190253 / DANIEL LEAL-OLIVAS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La segona onada de coronavirus arriba de ple al Regne Unit. La setmana vinent, Boris Johnson podria imposar restriccions en l’àmbit nacional. El Govern estudia mesures per frenar l’epidèmia, davant 6.000 casos nous diaris i un total de contagiats i ingressos hospitalaris que es dobla cada setmana. 

Milions de britànics ja estan sotmesos a severes restriccions pel que fa als contactes socials, freqüentar locals d’oci i l’ús del transport públic a zones cada vegada més àmplies del país especialment afectades, com és el nord d’Anglaterra. A Londres, on de moment no hi ha especials limitacions, la infecció s’estén ràpidament. El primer ministre es resisteix a un segon confinament a tot Anglaterra, com el que es va implantar el mes de març passat. No obstant, el ministre de Sanitat, Matt Hancok, no descarta aquesta possibilitat.

Escoles obertes

«Farem el que sigui necessari per garantir la seguretat dels ciutadans. Volem evitar un confinament nacional, però estem disposats a fer-lo, si és necessari», va declarar Hancock. Les noves normes implicarien el tancament d’establiments d’hostaleria, com els bars i restaurants, almenys durant un període de dues setmanes. Les escoles i els centres de treball continuarien no obstant oberts.

Segons ha transcendit, els màxims responsables de l’equip científic que assessora el Govern, Chris Witty i Patrick Vallance, van participar en una reunió  dimecres a Downing Street (l’oficina del primer ministre), per advertir que hi pot haver un nombre significatiu de morts a mitjans del mes que ve, si no es prenen mesures més severes, davant l’imparable rumb de l’epidèmia.

Un dia després va ser el torn del ministre de Finances, Rishi Sunak, que al seu torn va alertar sobre l’impacte que una altra aturada tindria en la ja malmesa economia, en cas d’un nou confinament. Un tancament que seria catastròfic, segons va declarar fa uns dies el mateix Johnson.  

Increment a cures intensives

Notícies relacionades

El Govern busca la fórmula per mantenir l’economia oberta i frenar alhora els contagis. Més de 10 milions de britànics es troben en aquests moments sotmesos a confinaments locals. «Estem veient signes molt clars sobre com s’estén (el virus), entre grups de totes les edats», va declarar la doctora Yvonne Doyle, directora mèdica de la Salut Pública a Anglaterra. «Em preocupa especialment l’increment d’admesos als hospitals i a cures intensives entre la gent gran. Això pot ser un avís que les coses aniran bastant pitjor».  

Les crítiques plouen sobre el Govern per l’escassetat de tests i les fallades d’un sistema centralitzat, que en ocasions envia gent amb símptomes a centenars de quilòmetres de distància per fer-se la prova. Professionals de la sanitat i l’ensenyament s’han vist obligats a aïllar-se quan algú del seu entorn ha donat positiu sense la possibilitat de fer-se el test i tornar a la feina.