Crisi migratòria

La policia grega força els refugiats de Mória a anar al nou camp temporal

Les autoritats gregues desallotgen així la principal carretera de Lesbos, on els agents havien confinat els migrants després de l'incendi de Mória la setmana passada

zentauroepp54966387 moria200917094822

zentauroepp54966387 moria200917094822 / ELIAS MARCOU

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La policia grega ha començat a forçar aquest dijous els refugiats del camp de Mória a abandonar la carretera on havien sigut confinats després de l’incendi de la setmana passada per passar al nou camp temporal construït a prop del lloc, que consisteix en centenars de tendes de campanya i que té capacitat, de moment, per a 5.000 persones.

A l’entrar al nou recinte, totes les persones passen un test de PCR. Aquest camp temporal va obrir fa quatre dies, però fins ara els refugiats s’han resistit a entrar-hi: temen que les autoritats gregues els tanquin dins com ja estaven tancats a Mória des del març.

Al principi, tan sols unes quantes desenes de persones van decidir mudar-se a la nova instal·lació, cosa que va enfadar el Govern grec, que va amenaçar que només es processarien les peticions d’asil de la gent que entrés al camp, una mesura de molt dubtosa legalitat. L’amenaça, de tota manera, va servir de molt poc i, al final, Atenes ha optat per la solució ràpida: obligar els refugiats a anar al nou camp.

«Més de 1.150 migrants han entrat aquest dijous al nou recinte. Continuarem implementant els tres objectius que ens vam proposar des del principi: sostre, menjar i protecció», ha dit el portaveu del Govern hel·lè, Stelios Petsas.

Els tres objectius, no obstant, són només per a la gent que fa cas. Metges sense Fronteres (MSF) s’ha queixat que, durant el matí de dijous, la policia grega ha impedit el pas a membres de l’oenagé, que volien accedir a la clínica que l’organització ha muntat a la carretera. Qualsevol mitjà és bo per fer que els refugiats vagin al lloc indicat.

«Després de diverses hores, els equips de MSF han pogut reobrir la clínica –ha explicat més tard l’oenagé–. El moviment de persones cap al nou camp continua. Esperem que la situació no degeneri. És molt preocupant que durant l’operació policial la prestació d’atenció mèdica de MSF s’hagi vist obligada a interrompre’s».

Recol·locació de menors

Notícies relacionades

Recol·locació de menorsAquesta crisi a Lesbos va esclatar dimarts de la setmana passada: després d’una baralla al camp de Mória, es va declarar un incendi que, en poques hores, de matinada, va devorar per complet el camp i va deixar sense empara els 12.000 refugiats que l’habitaven. Es va forçar, llavors, que els migrants dormissin a l’asfalt, atrapats per la policia, que no els deixava moure’s.

Abans, no obstant, els 400 menors no acompanyats que eren a Mória van ser enviats al continent grec, a llocs més segurs. Aquest dijous també han sigut enviats 250 menors no acompanyats més, que eren als altres camps de les illes gregues pròximes a la costa turca. Aquests menors seran després ressituats en altres països europeus.