L'AVENÇ DEL COVID

Israel torna a confinar-se amb 3.000 contagis diaris

El nou tancament per la pandèmia del coronavirus provoca la renúncia d'un ministre ultraortodox

Netanyahu rep crítiques per viatjar a Washington amb la seva família mentre el seu país s'enfronta a l'emergència sanitària

zentauroepp54927545 shoppers wearing protective masks amid the covid 19 pandemic200914165553

zentauroepp54927545 shoppers wearing protective masks amid the covid 19 pandemic200914165553 / MENAHEM KAHANA

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel torna a confinar-se. Amb una taxa de contagis superior als 3.000 casos de coronavirus diaris, les autoritats israelianes han decidit decretar el tancament total del país a partir d’aquest divendres 18 de setembre, convertint-se en el primer país del món en reconfinar-se. La decisió ha provocat la renúncia del ministre d’habitatge, l’ultraortodox  Yaakov Litzman, per coincidir amb diverses festivitats jueves. L’Estat jueu, amb una població de 9 milions d’habitants, ha superat la xifra de 150.000 casos de Covid-19 i 1.103 morts

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es troba actualment a Washington per la firma de l’acord de normalització amb Bahrain, mediat pel president nord-americà Donald Trump. Des d’Israel, han plogut crítiques sobre el mandatari per viatjar amb la seva família mentre el seu país es prepara per imposar unes restriccions totals que volen frenar la crítica situació sanitària. 

Fa sis mesos, el 12 de març, Israel decretava el tancament de les escoles i universitats del país amb 109 casos confirmats de coronavirus i cap mort. El Govern de Netanyahu s’erigia com un cas model amb algunes de les mesures més dràstiques del món: clausura de bars, restaurants, comerços no essencials, i fins i tot un tancament ràpid de les fronteres quan encara hi havia pocs casos confirmats. Però, segons els experts, la politització de la crisi, l’excés de confiança, la falta de credibilitat de les autoritats i la poca disciplina social podrien ser les causes del desastre sanitari que plana sobre el país.

Crítiques ultraortodoxes 

Durant aquests mesos, els estralls del coronavirus s’han concentrat a certs sectors de la societat israeliana, fins al punt d’aplicar un toc de queda nocturn –entre les set de la tarda i les cinc del matí– en una quarantena de localitats amb elevats índexs de contagis la setmana passada. Majoritàriament, es tractava de municipis de majoria àrab i assentaments amb població jueva ultraortodoxa. 

Les dates d’aquest nou confinament coincideixen amb la celebració de l’Any Nou Jueu (Rosh Hashaná) fins al Sucot, passant pel Yom Kippur, les principals festivitats jueves de la tardor. Per això, el líder del partit jueu ultraortodox en la coalició conservadora de Netanyahu ha criticat el confinament. «Això perjudica i menysprea centenars de milers de ciutadans», diu a la seva carta de renúncia el ministre d’habitatge. «Hem de continuar endavant, prendre les decisions necessàries per a Israel en l’era del coronavirus», li ha respost el primer ministre. 

Notícies relacionades

En plena emergència sanitària, el mandatari israelià també s’enfronta a un clima de desconfiança social generalitzada. Durant els últims quatre mesos, centenars d’israelians s’han manifestat cada cap de setmana a diferents ciutats del país. El moviment ciutadà demana la renúncia de Netanyahu per la seva nefasta gestió de la pandèmia i els seus escàndols de corrupció pels quals està processat.

Aquest nou confinament, que indica que només es pot sortir a 500 metres de casa, podria fer perdre manxa a l’empenta d’aquestes protestes en què solen participar joves i grans de diferents perfils. Fa tres setmanes, Bibi va aconseguir de nou salvar el seu govern amb un acord in extremis per prorrogar la negociació dels pressupostos i evitar que el país anés a les quartes eleccions en un any i mig